Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Mikael Damberg borde släppa in SD i gruppen mot gängvåldet

Annons

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har förstått att regeringen har låg trovärdighet när det gäller kampen mot gängvåldet. I ett försök att förbättra trovärdigheten och ta initiativet i debatten bjöd han därför in andra partier till samtal i frågan. Dessa samtal skall börja nästa vecka och tanken är att diskutera nya grepp för att minska skjutningarna och bekämpa gängkriminaliteten.

Det är en god idé att försöka få till en bred överenskommelse när det gäller brottsbekämpning. Det är därför bra att Mikael Damberg tillsätter den här gruppen, även om det är svårt att se att det kan komma fram något nytt. Men kanske kan partierna tillsammans hitta nya och mer effektiva förslag som kan vända den negativa trenden.

Flera av partiledarna har också nyligen krävt ett bredare samarbete när det gäller gängkriminaliteten. Annie Lööf (C) krävde i förra veckan en Trygghetsberedning, där alla partier tillsammans med experter skall komma med förslag som gör hela rättsmaskineriet effektivare i kampen mot gängkriminaliteten. Ulf Kristersson (M) krävde i sitt sommartal i söndags ett samarbete mellan partierna för att knäcka gängvåldet, och ville snabbt se till att polis, tull, åklagare, kriminalvård och domstolar skulle få mer resurser.

Det finns alltså konkreta förslag för Mikael Dambergs grupp att utgå ifrån. Men alla partier skall inte ingå i gruppen; Sverigedemokraterna kommer inte att bjudas in. Orsaken, enligt Mikael Damberg, är att SD har en annan värdegrund än övriga partier, och att partiets förklaringsmodell till gängkriminaliteten är "för grund".

Beskedet är märkligt. Sverigedemokraterna satt till exempel med i Försvarsberedningen, som utformade Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Partiet sitter också med i Migrationskommittén, som skall utforma Sveriges framtida migrationspolitik.

Visst är det sant att Sverigedemokraternas förklaringsmodell till den ökande gängkriminaliteten är "för grund", partiet menar ju att allt beror på invandringen. Men SD är lika fel ute i sin Rysslandsvänliga försvarspolitik och i migrationsfrågor, argumentet räcker knappast för att stänga ute partiet.

Den typen av utestängning är SD-företrädarna skickliga på att utnyttja, och de stickar därför mer än gärna ytterligare några varv på partiets redan stora offerkofta.

Och bara för att SD får delta i samtalen innebär ju inte det att partiet får något faktiskt inflytande. De andra partierna kan ju lyssna artigt på Sverigedemokraternas inlägg, och sedan strunta i dem.

Det är därför bra att Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna har kritiserat Mikael Damberg beslut att inte låta Sverigedemokraterna vara med i hans gängvåldsgrupp. Nu är det bara att hoppas att han ändrar sig.

Anmäl text- och faktafel