Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Motigt för Västerås flygplats

Någon som minns valrörelsen 2014? Då ville Socialdemokraterna ha en folkomröstning om flygplatsens framtid och båda de dåvarande politiska blocken var splittrade.

Efter valet lyckades dock den nya Styrkvartetten enas om att göra en rejäl satsning för att förbättra den dåliga ekonomin. Även Miljöpartiet, som tidigare varit emot det årliga stödet för att täcka förluster, ställde upp.

Det verkar dock vara en satsning med ständigt nya bekymmer. Nyligen avslöjades att tillförordnade vd kraftigt hade överdrivit sina meriter inför anställningen. De hade inte kontrollerats, vilket gav kritikerna av den politiskt tillsatta styrelsens kompetens nya argument.

Nu ska EU-kommissionen granska om Västerås alls har rätt att stödja flygplatsen ekonomiskt. Magnus Edström (MP) verkar mer pessimistisk om utgången än Anders Teljebäck (S). Kan ha ett samband med vad de tycker i sakfrågan.

MP, gång EU-motståndare, kan likt vargfrågan hoppas att EU stoppar en lokal demokratisk majoritet från att få genomslag.

I sak är det rimligt att beslut om flygplatsstöd kan fattas lokalt. Sedan är det en annan fråga om Västerås, särskilt när det är knapert, i längden kan fortsätta med stort årligt skattestöd till flygplatsen.

Det går också att fundera på om flygplatsbolaget fortsatt bör vara kommunalt.