Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: När Shekarabi nu skriver om invandringens "integrationsskuld" blir det heta känslor i S

Annons

Sverige har många integrationsproblem.

Skillnader mellan inrikes och utrikes födda vad gäller arbetslöshet och studieresultat i grundskolan är stora. Boendesegregationen växer och blir allt mer etnisk till sin form. I många utsatta bostadsområden har ordningsmakten svårt att upprätthålla lag och ordning.

De senaste decennierna har Sverige levt upp till löftet om att vara ett öppet och välkomnande land men etableringen av nyanlända har inte adresserats med tillräckligt effektiva metoder. Konsekvenserna av misslyckandet ser vi i dag.

Politiken har inte levererat. Skulden ligger både hos de rödgröna och de borgerliga. Alliansregeringen gjorde inte tillräckligt, trots att integration var en profilfråga för dåvarande Folkpartiet.

Statsbärande S har aldrig riktigt hoppat på bollen. Till en början ville inte ens regeringen Löfven ha med integrationsfrågorna att göra: Posten som integrationsminister avskaffades efter maktskiftet 2014. Inte förrän under flyktingkrisen 2015 blev det uppenbart att det inte gick att förbise behovet av samordnade åtgärder för att etablera nyanlända i vårt samhälle. Därför fick dåvarande statsrådet Ylva Johansson (S) ett särskilt etableringsansvar.

Men sedan dess har det stått still i den socialdemokratiska integrationsverkstaden.

Kanske blir det ändring på det nu. Efter ett besök i Småland formulerade civilminister Ardalan Shekarabi (S) ett antal punkter som han anser måste genomföras för att bemöta den "integrationsskuld som byggts upp i flera decennier".

Bland punkterna är det förmodligen punkt nummer ett som kommer att väcka mest debatt inom den socialdemokratiska rörelsen. Shekarabi talar nämligen om Sveriges integrationskapacitet, civilministern efterfrågar en "hållbar" migrationspolitik. Det är socialdemokratiska för: Invandringen till Sverige måste minska.

Vidare önskar Shekarabi att rättigheter måste kombineras med tydliga skyldigheter, att segregerande friskolor måste stoppas, att hederskultur måste mötas med nolltolerans och att det behövs en inkluderande nationell identitet.

Att en högt uppsatt socialdemokrat väljer att öppet diskutera integrationskrisen är välkommet. Nu är bara frågan om han får resten av rörelsen med sig.

Anmäl text- och faktafel