Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Övervakning på en helt ny nivå är möjlig med ny teknik

600 miljoner övervakningskameror, ansiktsigenkänning, artificiell intelligens och ett socialt poängsystem i en osalig kombination. Det är den skrämmande verkligheten för befolkningen i Kina.

Mittens rike må ha fina tillväxtsiffror och en lockande inre konsumentmarknad, men omvärlden borde fästa större uppmärksamhet vid att regimen är ytterligt auktoritär. Grundläggande rättigheter om yttrande- och mötesfrihet är obefintliga. Tvärtom sätter staten egna medborgare i omskolningsläger. Enligt New York Times har antalet kvadratmeter fängelseyta ökat markant under bara de senaste åren. Den muslimska minoriteten uigurer är särskilt utsatt.

Gamla förtryckarmetoder som bevakning, angiverisystem och fängelser får givetvis människor att känna stort obehag och att huka. Nu finns det inte en vrå som inte övervakas. Tidigare kunde man lämna mobilen hemma och betala kontant för att undvika att staten kartlägger ens göranden och låtanden, men med kameror och algoritmer går det enkelt att hålla koll på vem du träffar och hur ofta.

Och det nya sociala poängsystemet i Kina tar kontrollen till nya nivåer.

Det kineserna gör i vardagen registreras och poängsätts nu. Är du sen med att betala räkningar eller på annat vis inte uppför dig exemplariskt kan du få långsammare internetuppkoppling eller förvägras att köpa en tågbiljett. Uttrycker du kritik får du – och dina vänner i sociala medier – lägre betyg och sämre möjligheter att få jobb, lån och utbildning.

“Du sköna nya värld” – fast på riktigt. Livet är som ett obehagligt datorspel som inte tar slut.

Vem tror idag att Kinas ekonomiska under ska följas av demokrati och individuell frihet? Och vem bedömer att Kina inte kommer att vilja dominera resten av världen? För det är makt det handlar om. Men det är inte bara i kommunist-Kina som staten använder teknik i repressivt syfte. Även i Europa är övervakningskamerorna legio. Här är emellertid argumentet säkerhet.

Det är i förstone en förståelig och välkommen ambition att säkra den fysiska tryggheten för invånarna. Men det gäller att hitta en balans så att inte friheter, rättigheter och individuell integritet sätts ur spel.

Frankrike införde undantagstillstånd efter terrordåden i huvudstaden 2015. Det skulle vara tillfälliga lagar, men de gäller fortfarande och den franska staten har använt dem för att sätta miljöaktivister i husarrest i samband med klimattoppmötet i Paris.

Amnesty International varnar för att länder över hela Europa har gått från att se regeringens uppgift som att man ska tillhandahålla säkerhet för att medborgarna ska kunna nyttja sina rättigheter, till att begränsa rättigheterna för att kunna tillhandahålla säkerhet.

Den nya tekniken ger oss fantastiska möjligheter att kommunicera med varandra, arbeta, hitta ny kärlek och förenkla vardagen. Detta ska vi vara tacksamma för varenda dag. Men vi ska samtidigt vara vaksamma och protestera när staten övervakar och använder sitt våldsmonopol mot oss – och medmänniskor långt borta i Kina. För i en uppkopplad och globaliserad värld är det auktoritära hotet i själva verket inte långt borta.

Sofia Nerbrand

Anmäl text- och faktafel