Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Rimliga regler kan behöva undantag på asylboende

På nyhetsplats kunde vi läsa om hur Sarab Samani, som lämnade Iran för att kunna leva som kvinna, fortsatte att på asylboenden utsättas för hot och trakasserier mot hbtq-personer.

Det har även förekommit rapporter om motsättningar, hot och trakasserier där andra grupper har varit utsatta. Det har i flera fall handlat om kristna, som flytt från sina hemtrakter just för att de där var hotade för sin kristna tro.

Vad kan göras för att underlätta för de utsatta? RFSL menar att hbtq-personer bör få särskilda boenden. Så är det i Tyskland.

Andra har föreslagit att också kristna ska kunna ha egna asylboenden. Migrationsverket säger nej, och vill undvika uppdelning efter grupper. Det bör även fortsatt vara huvudregeln. Det vore ett nederlag om de utsatta tvingas flytta för att de behandlas illa. Som när den mobbade i stället för mobbaren får byta skola.

Det tycks också gå att lösa problem på platsen, vilket skedde på Flygskytten. Det handlar om att ledning och Migrationsverk måste markera tydligt.

Sedan måste det nog ändå finnas utrymme för att någon gång laga efter läglighet. Ibland kan önskan att ”sända tydliga signaler” genom hårda och konsekventa regler gå ut över enskilda människor.

Därför kan det behövas undantag från det som måste förbli huvudregeln.