Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Rökförbudet ger oväntade problem

Annons

För drygt en månad sedan utökades Sveriges rökförbud. Rökning är inte längre tillåtet på flera offentliga platser, däribland uteserveringar. Socialminister Lena Hallengren (S) anser att lagen fungerar utmärkt.

”En månad efter det utvidgade rökförbudet kommer positiva rapporter om ett välfungerande införande” twittrade Hallengren på den 3 augusti och hänvisade till en intervju i LO-tidningen Arbetet. Enligt artikeln gillar Hotell- och restaurangfacket förbudet. Den rökfria arbetsmiljön är positiv för fackets medlemmar.

Men bilden är mer sammansatt. Johanna Ragnarts, vd för miljöorganisationen Håll Sverige Rent, befarar en ökning av fimpar som slängs på marken (ETC, 190803).

Det visar sig inte vara någon orimlig farhåga. Som UNT rapporterar (190806) har centrala Uppsala fått problem med fimpar. Varje morgon ligger ett hav av fimpar på en central gågata, eftersom kroggäster ställer sig så nära uteserveringarna som möjligt.

Det är ironiskt. Riksförbundet VISIR, en av de tydligaste förespråkarna för det utökade rökförbudet, hänvisade just till en minskning av fimpar i utomhusmiljöer som en av ”flera omedelbara positiva effekter” (UNT, 190630).

Förbudet skapar problem på fler håll. Från Kalmar marknad rapporteras att det saknas skyltar, askkoppar och utbildade vakter. I Göteborg får besökare på festivalen Way Out West inte röka i närheten av områdets barer och uteserveringar, men väl vid scenerna.

I Umeå gjorde kommunen hela innerstaden till en enda rökfri zon. Detta då flera lokaler och områden som täcks av förbudet ligger tätt intill varandra. Beslutet utvidgade förbudet till andra miljöer och underkändes av Förvaltningsrätten för att strida mot lagen.

Enligt en granskning av Aftonbladet (190805) har även säkerheten på Stockholms krogar försämrats. Förr fick gäster som lämnade krogen inte komma in igen, för att förhindra att de hämtar droger eller vapen. Den som säger sig vilja röka kan nu röra sig fritt utan ny kontroll.

Mer fimpar. Försämrad stadsmiljö. Mer osäkra krogar. Varför läser du bara de positiva rapporterna, Lena Hallengren?

Gustav Juntti

Anmäl text- och faktafel