Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: SD:s steg åt höger gör Alliansen viktigare

Sverigedemokraterna vill regera med M och KD.

Annons

Sverigedemokraterna brukade framställa sig som en sort bättre socialdemokrater. Som värnare av ett nostalgiskt folkhem med få invandrare och utbyggd välfärd.

Opinionsmätningar visar också att SD har starkt stöd bland LO-väljare.

Nu är det annat ljud i skällan. Under lands-dagarna i helgen ville parti-ledaren Jimmie Åkesson regera med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Näringslivets lobbyverksamhet tycks ha varit framgångsrik. Synen på privata företag i välfärdssektorn har blivit mer positiv i SD.

Moderaterna och Kristdemokraterna var snabba med att avfärda SD-inviterna. Rätt så, för SD kan restriktioner mot invandring aldrig gå långt nog.

Frågan är dock vad som händer på längre sikt. SD:s tydligas högersväng kan leda till att partiet mer lockar fler tidigare borgerliga väljare än fler tidigare rödgröna anhängare.

Det skulle göra det svårare för de borgerliga partierna att bli större än de rödgröna och få en rimligt stabilt regeringsunderlag. Om Socialdemokraterna lyckas locka över något borgerligt parti blir det nästan omöjligt att bilda en regering utan stöd av antingen S eller SD.

Så gick det till när högerpopulisterna i Danmark och Norge blev en del av regeringsunderlaget. Finland är speciellt, där ville flera partier tämja populisterna genom att ge dem ansvar.

I Danmark var det i valet 2005 mycket nära att en icke-socialistisk regering med Venstre, Konservative och socialliberala Radikale ha skulle ha kunnat få egen majoritet.

Men det fattades några mandat. Venstre och Konservative behövde stöd av antingen S eller Dansk folkeparti för att regera. De valde då Dansk folkeparti, som därefter har vuxit i väljarstöd och inflytande.

I Norge lyckades Arbeiderpartiet (S) locka över Senterpartiet att byta block och ingå i en S-ledd regering. Ända möjligheten att bilda en regering utan S blev då att samarbeta med Fremskrittspartiet (FRP). Höyre (norska M) och FRP bildade minoritetsregering med stöd av två borgerliga mittenpartier.

Något liknande kan tänkas i Sverige. På lokalplanet har vi redan brokiga majoriteter.

Kommer det till exempel att finnas något realistiskt alternativ till Styr- kvartetten (S+MP+C+KD) i nästa val i Västerås? Hur ska det i så fall se ut?

Skulle Alliansen falla samman genom att något parti ”byter sida” på riksplanet, blir det mycket svårt för borgerliga partier att bilda en fungerande regering utan stöd av antingen S eller SD.

I dag är alla överens om hålla SD borta, men vad händer om det då ser ut att åter bli ett ”evigt” regeringsinnehav för Socialdemokraterna?

Det finns goda skäl att söka breda uppgörelser i enskilda frågor, och då bör Moderaterna vara med.

Men fortsatt allians-samarbete är faktiskt också viktigt för att motverka SD.