Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Slutet borde vara nära för Håkan Juholt

Efter att Västmanland och flera andra partidistrikt krävt Håkan Juholts avgång borde hans ställning vara hopplös. Efter så många misstag och en öppen revolt är det svårt att se hur han skulle kunna ena partiet.

Men Juholt ser ut att kämpa vidare med en dåres envishet. Han kan hävda att Västmanland är partiskt eftersom det leds av Sven-Erik Österberg, som länge har framstått som Juholtkritiker. Flera andra distrikt har uttalat sitt stöd för Juholt, så vad som än händer är splittringen tydlig.

För oss som är vana vid de självsäkra, lojala, kompetenta och dominerande Socialdemokraterna ter sig utvecklingen som närmast overklig. Vi ser ett parti som tappar stöd bland väljarna, är osäkert om den politiska linjen och har en partiledare som alltmer uppfattas som komisk snarare än seriös.

Det finns ingen anledning att räkna ut Socialdemokraterna. De kan likt andra partier i utsatta lägen förnya sig och komma igen. Men just nu är läget minst sagt dystert för det parti som så länge nästan alltid regerade Sverige.

Juholt ser ut att ha ridit ut också denna kris. Men han åkte ”hem” till Oskarshamn för att vila sig och partisekreteraren Carin Jämtin genomförde en mycket fåordig presskonferens.

Så frågan är nog ändå om han förmår sitta så länge till. Men skulle Juholt kunna fortsätta borde läget vara ohållbart för kritiker som Sven-Erik Österberg, som då borde lämna VU. Det kan inte heller bli lätt för andra öppna kritiker som Ulla Persson i Västerås att åter behöva uttala något sorts stöd för någon de uppenbart egentligen inte har förtroende för.