Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Socialkontor är ingen arbetsförmedling

Många arbetslösa behöver försörjningsstöd (socialbidrag)

Liberalerna kommer med nya förslag nästan dag för dag. Kanske skulle det löna sig att ransonera. De ständiga utspelen kan ge intryck av desperation.

I förrgår skulle Arbetsförmedlingen läggas ned. I går skulle alla kommuner tvingas att kräva motprestation för försörjningsstöd. Det ska vidare bli mer kvar i plånboken för den som arbetar och har försörjningsstöd.

Det är rimligt att det ska löna sig att arbeta också för dem som har försörjningsstöd. Alliansregeringen har redan infört den möjlig-heten, men Liberalerna vill ge mer pengar kvar.

Här gäller samtidigt att vara försiktig. För det kan också upplevas som orättvist om lågavlönade utan stöd får mindre pengar kvar än de som har försörjningsstöd och en (mindre) egen inkomst.

Egentligen hänger arbetsförmedling och försörjningsstöd ihop. Varannan med försörjningsstöd är arbetslös.

Så skulle det inte vara. Socialförsäkringar som a-kassa skulle fånga upp de flesta, försörjningsstöd (socialbidrag) vara en sista utväg för en mindre grupp, ofta med andra problem.

Därför kommer kraven på motprestation, motsvarande att den som får a-kassa måste söka arbete. Logiskt i dagens verklighet.

Systemet borde dock göras om, försörjningsstöd och socialsekreterare fungera mer som det var tänkt. De ska varken vara a-kassa eller arbetsförmedling.