Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Stor välfärd har inte gjort Sverige rikt

Det är inte välfärdsstaten som gjorde Sverige till ett av världens rikaste länder. Ekonomin tog fart långt innan skattetrycket sköt i höjden.

Det är inte bara svenska politiker som i dagarna flyger i skytteltrafik till USA. Nyfikenheten är ömsesidig. Inför konventet i Philadelphia har den sociala rörligheten i Skandinavien kommit att hyllas av demokrater som Bernie Sanders.

Men som författaren Nima Sanandaji påminner om i den amerikanska tidskriften National Review är det inte skattetrycket i sig som byggt Sveriges välstånd.

Vår internationellt sett höga levnadsstandard förutsätter en utbredd respekt för individuellt ansvar och arbetsmoral.

Strävsamheten är långt i från unik för Sverige, men kännetecknande förutsättningar som vårt bistra klimat har tvingat fram handlingsförmåga och innovationer.

Skyddsnäten har kommit att bli den främsta symbolen för vår nationella framgång. Det blir onödigt svårt att föra en sansad diskussion om för höga ersättningsnivåer när vår egen självbild är så förknippad med fördelningspolitik.

Okritiska hyllningar av välfärdsstaten tar udden av enskilda människors ansträngningar. Nima Sanandajis varning till amerikanska politiker förtjänar uppmärksamhet även på hemmaplan.