Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

180 år – och nu då?

Anders H Pers om tidningars framtid, i Sverige som i USA.

Annons

En vårdag 1981 åt jag lunch vid Bondtorget med en ung man från Tennessee som heter Alex Jones. Han är uppväxt i en tidningsfamilj och vi bytte gissningar om tidningarnas framtid.

Alex blev reporter på New York Times och skrev i många år om dagspressens utveckling. Numera är han chef för ett center på Harvard som analyserar medier i USA och andra länder. Han har nyss skrivit en bok om hur nyheterna trängs bort från tidningssidorna. Nyhetsjournalister kostar pengar och många utgivare tror att läsarna struntar i nyheter.

I förrgår ringde jag Alex. Berättade att VLT fyller 180 år och frågade hur dagstidningarna ska bära sig åt för att överleva, när luften är full av Facebook och Twitter.

–Tidningarna kan knappast fånga in fler ungdomsläsare, hur de än försöker. De kan inte tävla med webben i underhållning. Men intresserade människor vill fortfarande veta vad som verkligen händer där de bor och arbetar. Varför saker beslutas, lyckas och misslyckas.

–Och de nöjer sig inte med snävt lokala nyheter. De vill få utblick också. Slippa trams. Bland läsarna finns yrkesfolk som kan bidra med sina speciella kunskaper i aktuella ämnen och skriva för nöjet att medverka i tidningen och knyta den närmare läsarna. Släpp fram de frivilliga!

Det är något visst med att bläddra i tidningen till frukost, förutsatt att tidningen har en egen personlighet. En sådan tidning blir en institution som läsare och annonsörer är beredda att betala för.

När Boston Globe var på fallrepet dubblade tidningen prenumerationspriset, trots att folk kunde läsa den gratis på nätet. Tidningen fick behålla 70 procent av prenumeranterna. En utmärkt affär.

I Västmanland tvekar vi ofta att tro på något som är annorlunda förrän alla är överens om att det inte är annorlunda längre. Som Power Big Meet och Jazzens Museum. Men läsare vill ha en tidning med näsa för det nya och modet att slå på trumman före alla andra. Då kan den leva och må bra länge än.

Annons