Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansoffensiv om betyg

Svensk opinion vill hellre skynda långsamt och det kan äventyra stödet för tidigare betyg.

Annons
Stridbar. Utbildnings- minister Jan Björklund (FP) möter motstånd från de rödgröna om betyg från årskurs 4. Foto: Bertil Enevåg Ericson, TT

Regeringen och utbildningsminister Jan Björklund (FP) kommer till synes ständigt med nya utspel om skolan. Det senaste handlar om betyg från fjärde klass.

Det är utmärkt att regeringen har lyckats vända trenden och återinföra betyg i sjunde och sjätte klass. Men de kan vara riskabelt att snabbt vilja gå vidare. Väljarna kan tycka att regeringen går för fort fram.

Nyligen framhöll statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att det var små skillnader mellan Socialdemokraterna och alliansregeringen i synen på skolan.

Regeringen hade tagit över en del förslag från Socialdemokraterna. Men alliansen kunde framförallt peka på att Socialdemokraterna hade anpassat sig efter nya riktlinjer om tydligare kunskapskrav, mer ordning och reda samt tidigare betyg.

Nu söker regeringen strid igen. Den föreslår att betyg ska ges från årskurs fyra.

Det gillar inte de rödgröna oppositionspartierna eller Lärarförbundet. Pedagogiska forskare gör tummen ned, men där fanns å andra sidan tidigare stöd för mycket i den så kallade flumskolan.

Regeringen har också tillsatt nya utredningar om bättre ordning i skolan. OECD ska utreda kunskapskrisen i den svenska skolan.

Regeringen har goda argument för gårdagens förslag, som handlar om mer än betyg från årskurs fyra. Nästan alla andra länder ger betyg tidigare än årskurs 6. Betygsförändnringen ska minska andra administrativa uppgifter för lärarna. Mycket talar också för central rättning av nationella prov.

Men regeringen riskerar ändå att bita sig i svansen. När svenska elever fick dåliga resultat i den internationella Pisaundersökningen framhöll den att det tar lång tid att få resultat för alla förändringar som redan har genomförts.

Men nu kommer regeringen till synes med nya utspel stup i kvarten. Det kan bli svårt att samtidigt hävda att reformer behöver tid att verka, men att det ändå behövs många nya förslag efter de dåliga resultaten i Pisaundersökningen. För om allt detta måste göras nu blir frågan lätt varför det inte gjordes tidigare, eller varför man inte avvaktar resultaten av de tidigare reformerna.

Det finns också risker med betyg i årskurs 4. De flesta gillar betyg och misstror ”flumskolan”. Sverige brukar också gå längre än andra med reformer. Men det sker i många små steg snarare än få och större.

Det hade varit lättare att få gehör för tidigare betyg om elever och föräldrar redan hade vant sig vid betyg i sexan. Nu kan steget upplevas som drastiskt. Taktiskt spelar regeringen högt med alla nya utspel.

Mer läsning

Annons