Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt är gigantiskt när det är val i Indien

Indien har förblivit en demokrati sedan självständigheten och regeringen kan åter förlora valet.

Annons
Rösten är viktig. En lång kö av kvinnor i det indiska valet, som pågår i flera veckor.

Indien betraktas som ett land, men skillnaderna mellan olika delstater kan vara väl så stora som mellan europeiska länder. Det ökar ovissheten i valet i världens i särklass största demokrati.

Här tycker vi att EU-valet kan verka besvärligt. Flera hundra miljoner har rösträtt. Det kan vara svårt att känna samhörighet med andra än med de nationella partierna.

Det pågående valet i Indien är ändå bra mycket större. Här finns 814 miljoner väljare! Landet har behållit den gamla kolo- nialmakten Storbritanniens valsystem med enpersonsvalkretsar.

Underhuset Lok Sabah har 545 ledamöter, vilket i genomsnitt ger betydligt mer än 1 miljon väljare per valkrets. Även i ett utvecklat land hade det varit svårt att under de villkoren nå väljarna direkt med meningsfull information.

Trots en snabb utveckling med en snabbt växande medelklass finns alltjämt många fattiga och outbildade indier. Därför har det funnits gott om olycks-korpar om att demokratin i Indien fungerar för dåligt för att överleva.

Visst finns också mängder av problem med korruption, röstköp och brottsliga politiker. Men väljarna har gång på gång visat att de förmår påverka med sina röster.

Regeringar har förlorat val, något som är det kanske viktigaste testet på en fungerande demokrati. Även den här gången pekar mycket på att den av Kongresspartiet ledda koalitionen kommer att förlora.

Det väcker oro. Indien har två rikstäckande partier, Kongresspartiet, som har dominerat sedan självständigheten efter andra världskriget, och det mer hindunationalistiska BJP. Dess ledare Narenda Modi har anklagats för att ha tillåtit en massaker på muslimer i den delstat han då styrde. Modi får därför inte visum till USA.

Nu verkar många väljare ha tröttnat på Kongresspartiet och dess ”dynasti” Nehru-Gandhi. Indien har med våra mått en imponerande tillväxt, men den har minskat och ytterligare ekonomiska reformer och kamp mot korruption krävs.

Nu lär varken Kongresspartiet eller BJP få egen majoritet. Vi glömmer lätt de stora regionala skillnaderna i Indien. Medan Sydindien har bättre utbildning och lika låga födelsetal som i Europa har Nordindien betydligt högre födelsetal, även om de har sjunkit.

Hälften av väljarna har röstat på regionala partier, och den andelen kan öka. Den här gången finns även en joker i ett anti-korruptionsparti.

Det finns nackdelar med den regionala splittringen. Partierna kan villkora stöd med att det egna partiet eller delstaten ska gynnas.

Men den här gången skulle regionala partier kunna hindra BJP, om Kongresspartiet gör ett dåligt val, från att föra en nationalistisk och muslimfientlig politik.

Indien är har, likt EU, flera religioner, språk och utvecklingsnivåer. Värt att hålla i minnet.

Mer läsning

Annons