Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ännu kris i haiti

Förra året stod Haiti i världens blickpunkt. Jordbävningen den 12 januari 2010 dödade 230000 människor och orsakade väldiga ekonomiska skador. Men idag står händelserna i arabvärlden i nyhetsflödets centrum.

Annons

Så blir det lätt. Nya dramatiska händelser inträffar ständigt och får för stort genomslag. Nyheter är färskvara. Årets stora händelse är också mer positiv. Framsteg för friheten i arabvärlden är uppmuntrande.

Direkt efter en katastrof är det många som vill hjälpa, men det gäller att följa upp vad som händer. Därför är det bra att Utrikespolitiska institutet har låtit författaren och journalisten Björn Kumm skriva om Haiti i Världspolitikens dagsfrågor.

Kumm framhåller att ett år efter katastrofen finns det mer än 1200 flyktingläger och att 800000 haitier ännu är hemlösa. USA har lovat 1,15 miljarder dollar (drygt 7 miljarder kronor) för återuppbyggnad, men ett år efter katastrofen hade inga pengar nått Haiti. En senator har lyckats blockera utbetalningarna.

Så Haiti har inte fått det stöd som utlovades. Problemet förvärras genom att Haiti fungerar så dåligt. Statistiken visar genomgående sämre siffror än för andra länder i Amerika eller Karibien. Medellivslängden var 2007 53,8 år för kvinnor och 52,6 för män. Födelsetalen är höga, och naturförstöringen omfattande.

Björn Kumm pekar på Haitis olyckliga historia. Landet frigjorde sig tidigt från kolonialmakten Frankrike, men fick under lång tid betala ett betungande skadestånd. Jordbruket har överbeskattats, medan det har varit sämre med skattebetalandet hos bättre bemedlade haitier. I början av 1900-talet ockuperade USA Haiti under nästan 20 år. Därefter följde despoter som Papa Doc och Baby Doc Duvalier.

Mellan raderna kan Kumms sympatier anas. Han skriver uppskattande om kubanska läkares insatser och är jämförelsevis positiv till den avsatte presidenten Aristide. USA:s och särskilt den tidigare kolonialmakten Frankrikes inflytande nagelfars. Om Haiti är det lättare att peka på vad som har gått fel än att finna bra lösningar. Men ett minimikrav är att Haiti får det utlovade stödet.

Mer läsning

Annons