Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Att återskapa sig självt ännu en gång är knappast ett alternativ för Moderaterna"

Det finns en risk att Sofia Arklestens avgång påverkar Moderaterna negativt.

Annons
Moderaterna. Sofia Arkelsten avgick under fredagen med omedelbar verkan från posten som partisekreterare.

På fredagsförmiddagen meddelade Moderaterna att partisekreteraren Sofia Arkelsten slutat på sin post med omedelbar verkan. Efterträds gör hon av det moderata oppositionsrådet i Örebro Kent Persson. Det är ännu oklart varför detta plötsliga byte skett men sannolikt är det en följd av att Arkelsten inte hanterat frågan om partibidragen på ett lämpligt sätt. Det spekuleras i att partiet har velat byta ut henne en tid och kanske tog man tillfället i akt då nu antalet kvinnliga ministrar precis blivit i majoritet. Något som gör det mindre laddat att byta ut en kvinnlig partisekreterare mot en manlig.

Persson har gjort sig känd bland annat för att förespråka ett närmare samarbete med Miljöpartiet, han har gått så långt som att uttala sig positivt om regeringssamarbete med det. Reinfeldt har uttalat sig om att Persson tillsatts för att det råder ett nytt politiskt läge där Moderaterna måste arbeta snabbare och smartare. Jobbfrågan liksom ekonomin var det som Persson lyfte under pressträffen i samband med tillsättandet.

Frågan är dock hur mycket Moderaterna förlorar opinionsmässigt på alla turer med avgångar i partiet. Det är inte ens en månad sedan den moderate försvarsministern Sten Tolgfors avgick, för att den här veckan ersättas av Karin Enström. Kontinuitet liksom institutionellt minne är viktiga faktorer inom politiken. Det faktum att de nya Moderaterna är starkt beroende av att det går bra i opinionen för att inte gammelmoderaterna ska surna till och öppet deklarera krig gör situationen än mer vansklig.

Arkelstens tid som partisekreterare har präglats av kritiserade utspel så som när hon påstod att Moderaterna slogs för den allmänna rösträttens införande i Sverige. Detta uttalande skedde i samband med att Moderaterna gett ut ett idéprogram enligt vilket partiet bland annat varit pådrivande för just rösträtten samt att ha varit ledande i kampen mot apartheid i Sydafrika.

Något som inte stämmer och som helt riktigt blev kallat för historierevisionism. Det hela resulterade i twittertråden #stuffmoderaternadid där svenska twitteranvändare hycklande härledde det ena historiska stordådet efter det andra till Moderaternas högkvarter. Frågan är ändå om det verkligen är ett klokt drag att låta Arkelsten gå.

Hela det moderata partiet går numera att anklaga för visionslöshet. Genom att regeringen inte har en majoritet i riksdagen finns det givetvis en begränsning för vilka förslag den kan genomdriva. Kanske ses den nye partisekreteraren här som ett verktyg för att kunna samarbeta mer med Miljöpartiet för att skapa en majoritet i riksdagen.

Persson uttalade sig under fredagen om att Moderaterna redan nu måste påbörja sin återvalskampanj inför 2014. Som opinionsläget sett ut på sistone är nog detta klokt. Även om det givetvis är problematiskt att allt större delar av regeringsperioderna ägnas åt valarbete, något som inverkar negativt på det dagliga arbetet. Hur han tänker gå till väga är dock än så länge oklart.

Att återskapa sig självt ännu en gång är knappast ett alternativ för Moderaterna. Men dess representanter måste visa att de fortfarande är hungriga och besitter nya idéer. Med den jordnäre klassiske socialdemokraten Stefan Löfven som partiledare skulle Socialdemokraterna annars återigen kunna bevisa att just de är de bästa socialdemokraterna. Vilket tycks vara det som striden handlat om sedan skapandet av de nya moderaterna.

Mer läsning

Annons