Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banker och inte skattebetalarna ska ta risker

Kommunpolitikerna tvekar, som framgått på nyhetsplats, om Västerås ska gå in och hyra den planerade skidtunneln i 17 år.

Annons

Upplägget är detsamma som har använts ¿i andra sammanhang. Kommunen ska inte behöva betala, men kritiker varnar för vad som händer om kalkylerna inte håller. Den här gången är partierna inte helt överens. Det är ett hälsotecken. Den totala enigheten om exempelvis Kokpunkten kan ha gjort att färre kritiska frågor ställs.

I dag kan vi läsa om hur kalkylerna inte höll i Torsby, den enda skidtunneln hittills i Sverige. Men de flesta gillar ändå läget. Torsby har blivit ”satt på kartan”.

Jämförelsen med Västerås haltar. Detta var från början i praktiken en glesbygdssatsning. Bara fyra av de 61, 2 miljoner ¿kronor anläggningen kostade att bygga kom från den privata sektorn. Resten var lån från kommunen, EU och Nutek, det sistnämnda det numera beryktade Tillväxtverket.

Kombinationen kommun, EU och statliga tillväxtmyndigheter är snarast en varningsklocka för att ett projekt inte kommer att vara kommersiellt gångbart.

Västerås har ett mycket större upptagningsområde och det vore spännande med en skidtunnel. Men frågan är varför kommunen behövs som garant. Det sägs underlätta kontakten med bankerna, som då undviker att ta risker.

Men är inte just detta bankernas roll? De ska bedöma projektets ekonomiska styrka. Här anas samma problem på mikronivån som på makronivån under den ekonomiska krisen. Skattebetalarna får ta risken och bankerna pengarna. Så står det inte i läroböckerna om marknadsekonomin.

Annons