Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre kunskap kan göra att misstagen blir färre. Men när de begås får myndigheterna inte lockas att mörklägga.

Det går att lära av misstag i krishantering, men väl så viktigt är att myndigheter lär sig att inte försöka mörklägga för att undgå kritik.

Annons
Fel fokus. Fotbollstragedin 1989 i Hillsborough berodde på att polisen inte förstod hur människor agerar i verkliga kriser. Misstaget blev en skandal när polisen förvrängde vad som hade hänt för att undgå kritik.foto: Paul Thomas/Ap photo/scanpix

Fotbollsarenan Hillsborough ligger gömd bakom radhusen när man anländer med spårvagn längs köpgatorna i den nordengelska industristaden Sheffield. En vanlig matchdag är det svårt att föreställa sig de scener som ägde rum i april 1989, då 96 personer omkom i en cupmatch mellan Liverpool och Nottingham Forest.

24 000 Liverpoolfans skulle ta sig in på arenan till en läktare som tog 16 000 personer. Läktaren var uppdelad i tre avdelningar med stängsel emellan, och alltför många trängdes in mot mittdelen. Människor kom varken fram eller bakåt, utan klämdes eller kvävdes till döds.

Polisen skyllde katastrofen på fansen, som påstods ha varit berusade, ha kommit för sent och ha saknat biljetter.

En oberoende medborgarkommission har nu gått igenom 450 000 dokument om katastrofen och deras slutsats är otvetydig: polisen var inte bara ansvarig för det som hände, utan försökte också systematiskt förvränga sanningen. En majoritet av polismännens vittnesutsagor redigerades av polisledningen för att dölja kritik mot kåren. Polisen tog blodprov på offren enbart i syfte att kunna bevisa att de varit berusade.

Vi har alla sett hur en kris går till: någonting händer som får människors sinnen att slå över, vild panik utbryter, alla rusar hejdlöst för att rädda sig själva. Vi vet att det går till så, eftersom vi har sett det på film. Som tur är har få av oss upplevt det i praktiken.

Forskning vid KTH visar dock att paniken bara bryter ut på filmduken. I verkligheten tappar människor sällan kontroll över sitt handlande på det sätt som vi ofta tror, utan beter sig rationellt. Det gör att myndigheter lägger fokus på fel saker vid krishantering och försöker kontrollera folk snarare än att hjälpa dem.

Vid Hillsborough var polisens prioritet fortfarande att kontrollera publiken och stävja eventuella våldsamheter. Försök att öppna fler portar till arenan gjordes för sent och förvärrade bara situationen, eftersom portarna ledde in mot ett redan överfyllt område.

Ett 40-tal ambulanser fanns på plats, men bara en fick åka fram till arenan. Hade polisen agerat annorlunda bedömer kommissionen att ett 40-tal liv hade kunnat räddas.

På grundval av polisens lögner påstod tidningen The Sun att Liverpoolfansen plundrat de dödas kroppar och angripit polismän i färd med att ge första hjälpen. Än idag bojkottas tidningen av Liverpoolborna, som har behövt leva med anklagelsen att deras barn och föräldrar var medskyldiga till det som hände.

Efter 23 års kamp har offren och deras anhöriga äntligen fått fullständig upprättelse. Nu väntar förmodligen rättsprocesser mot de ansvariga. Det kan aldrig helt lindra de anhörigas lidande. Men med mer kunskap kan vi hantera framtida kriser bättre.

Bättre kunskap kan göra att myndigheters misstag blir färre. Men misstag kommer att begås. Människor och organisationer är inte ofelbara.

Då gäller det att myndigheterna inte lockas att mörklägga och förvränga vad som verkligen hände. Det är en mer obehaglig lärdom av fotbollstragedin och andra liknande händelser . När många drar åt fel håll och insyn saknas kan även organisationer som ska upprätthålla lagen försöka smita från ansvar.

Annons