Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Självklart ska vi riva sönder jihadisternas pass

Personer från Sverige som anslutit sig till IS och innehar dubbelt medborgarskap eller uppehållstillstånd har förbrukat rätten att vistas i vårt land.

Annons

Svenskar som anslutit sig till IS och har dubbelt medborgarskap bör förlora sina svenska pass.

Snart har Islamiska staten (IS) förlorat sina områden i Syrien och Irak. Mosul är befriat. Raqqa står näst på tur. I slaget om denna syriska stad har kurdiska styrkor tillfångatagit flera IS-terrorister med olika nationaliteter. Bland de infångade ska det finnas personer från Sverige, enligt uppgifter till Ekot.

IS krigslycka har vänt. Att koalitionen mot IS lyckats tillfångata levande jihadister tyder på att deras krigsmoral håller på att kollapsa menar terrorforskaren Hans Brun. Och det kan nog även förklara varför personer från Europa som anslutit till IS nu väljer att återvända till västvärlden. Säpo-chefen Anders Thornberg berättade tidigare i år att 150 jihadister ska ha återvänt till Sverige. Det är hälften av de omkring 300 personer som sägs ha rest ner till Syrien för att ansluta sig till jihadistiska grupper.

Det rör sig om extremt farliga individer. Människor som besitter erfarenheter och viljan att utföra terrordåd mot Sverige och Europa. Och om det inte är tillräckligt skrämmande så har Säpo presenterat siffror som visar på att det finns 2000 radikala islamister i vårt land.

Det betyder så klart inte att det finns 2000 individer som vill utföra terrordåd i Sverige. Det kan snarare röra sig om personer som aktivt stödjer islamistisk extremism genom rekrytering eller finansiering. Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att återvändande jihadister kan bli rockstjärnor i dessa islamistiska miljöer.

Vi står alltså inför ett stort hot mot rikets och medborgarnas säkerhet.

Och IS-kalifatets kollaps är inte på något sätt en garanti på att vi kanske kommer slippa jihadistiska terrordåd i västvärlden framöver. Tvärtom. För vad kan vara minst lika farligt som ett levande kalifat, den jihadistiska utopin, som radikaliserade individer är beredda att begå fruktansvärda terrordåd för?

Ett förlorat kalifat. Den norska terrorforskaren Thomas Hegghammer menar att IS, eller snarare kvarlevorna efter det IS som vi känner till i dag, lär samlas kring ett nostalgiskt narrativ om det krossade kalifatet. I en läsvärd intervju med den brittiska dagstidningen Guardian säger han bland annat: "På fem eller tio år kommer 17-åringar att titta på bilder av den islamiska staten och vilja kämpa mot de människor som förstörde det".

Det är ett kraftfullt narrativ enligt Hegghammer.

Och Sverige står fortfarande inte redo för detta. Vi har ju svårt att hantera återvändande jihadister för att bara ta ett exempel. Så varför tittar vi inte på hur våra europeiska kollegor gör?

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, säger till GP att han vill att Sverige följer det brittiska exemplet. I Storbritannien har sedan år 2011 omkring 150 terrormisstänkta personer med dubbelt medborgarskap fått sina brittiska pass återkallade. Bara i år har britterna klippt 40 pass. Även Danmark har återkallat danska medborgarskap för jihadister. Tidigare i våras förlorade en turkisk-dansk man sitt danska medborgarskap och väntar därmed utvisning till Turkiet.

Enligt internationell rätt får Sverige inte göra individer statslösa. De som enbart har svenskt medborgarskap ska skickas till närmsta rättegångssal. Men de personer som anslutit sig till IS och innehar dubbelt medborgarskap eller uppehållstillstånd har självklart förbrukat rätten att vistas och leva i vårt land. De ska inte tillåtas att resa tillbaka till Sverige och deras svenska pass bör genast slängas in i närmsta dokumentförstörare.

Mer läsning

Annons