Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betygsuppgörelsen visar att Miljöpartiet inte har monopol på att göra upp över den politiska blockgränsen.

Miljöpartiet vill maximera sitt inflytande genom samarbete med både vänster och höger. Helgens upp-görelse om betygen visar att andra partier också kan komma överens.

Annons

Miljöpartiet är varken höger eller vänster och samarbetar åt olika håll. Det framhöll språkröret Maria Wetterstrand i sitt tal under Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Västerås. Hon tyckte att de Gröna skall vara lockande för allt från frihetlig vänster till socialliberaler.

Wetterstrand betonade det frihetliga perspektivet och att människor bör få välja själva hur det vill leva sina liv. Vi får se hur väl miljöpartisterna lever upp till de goda föresatserna i praktisk politik. Där brukar det finnas många idéer om att för det allmännas bästa styra och ställa i vardagslivet.

Budskapet till de miljöpartistiska kommun- och landstingspolitikerna var tydligt. Lär er systemen och utnyttja en strategisk vågmästarposition till att få igenom så mycket som möjligt av den egna politiken. Miljöpartiet är också med i olika majoriteter som de rödgröna, med de borgerliga partierna eller blocköverskridande.

Det är dock inte bara Miljöpartiet som kan göra upp på egen hand över blockgränserna. I helgen enades regeringen och Social-demokraterna om kriterierna för det nya betygssystemet. Det innebär att det tills vidare blir som regeringen föreslog, det vill säga det blir kunskapskrav för tre av de sex nya betygsstegen. De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna menade att det borde finnas kriterier för fem betygssteg.

Det nya systemet är på väg att införas och skillnaderna förefaller mer praktiska än principiella. Socialdemokraterna kom överens med regeringen och fick igenom att kriterierna skall utvärderas efter två år. Det verkar vara en praktisk lösning. Upp-görelsen fick också stöd av de båda lärarfacken, mest entusiastiskt av Lärarförbundet.

Lärarorganisationerna framhöll betydelsen av långsiktiga och breda uppgörelser om utbildningspolitiken. Miljöpartiet var desto surare. De grönas utbildningspolitiska talesperson Jabar Amin tyckte att Socialdemokraterna övergav den egna skolpolitiken och befäste regeringens inställning. Inför ett hotande nederlag hade regeringen bjudit in de rödgröna partierna till samtal, men Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade lämnat överläggningarna.

Uppgörelsen visar att Miljöpartiet inte har monopol på att göra upp över den politiska blockgränsen. Socialdemokraterna kan också på egen hand göra upp med borgerliga partier. Så har det övrigt också varit förut. När det gäller försvaret, EU och flera andra frågor har Miljöpartiet snarare stått närmare Vänsterpartiet, medan Social-demokraterna och de borgerliga partierna har haft mer lika uppfattningar.

Den föregående mandatperioden var blockpolitiken ovanligt cementerad. Den borgerliga Alliansregeringen hade egen majoritet och de rödgröna växte gradvis fram som ett sammanhållet regeringsalternativ. Men efter valet har det rödgröna samarbetet brutits upp. Det var nödvändigt för att Sverige skulle kunna regeras när inget block har egen majoritet men de borgerliga är klart större än de rödgröna.

I helgen var stoltheten tydlig över att Miljöpartiet kan samarbeta både till höger och vänster i kommuner och landsting. Det är dock inte rimligt att ett parti på detta sätt skall kunna få maximalt genomslag för den egna politiken. Det är både naturligt och hälsosamt att andra partier också kommer överens över blockgränserna.

Mer läsning

Annons