Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist avgör valet?

Alltfler talar om bubblor och bostadsbrist, men ändå tillhör bostadsminister Attefall regeringens doldisar.

Annons
Fråga med fallgropar. Det behövs fler bostäder, men nybyggen kan också leda till protester. Foto: Anders Wiklund/ Scanpix/TT

Larmrapporterna duggar tätt om höga priser, risken för bostadsbubblor och bristen på främst hyreslägenheter. Nya bostäder måste fram, men risken finns för bakslag. Minns att Miljonprogrammet havererade i folkliga protester.

På nyhetsplats läser vi i dag åter om bristen på hyreslägenheter. Västeråsföretag har problem att rekrytera och tydligen övervägs att bygga små och billiga lägenheter. Men billiga blir de bara om företagen går in och betalar för att hålla nere hyran.

Nyligen presenterades planer på att bygga på Sigmahuset i centrum. Men det har också kommit protester mot att högt markpris och stort behov av bostäder leder till för täta, höga likformiga områden.

Alltjämt är intresset för bostadspolitik lite yrvaket. I samband med krissaneringen drogs stödet till byggande ned och i samband med skattereformen höjdes skatter på byggande och bostäder.

Därefter hände inte mycket, förutom att avskaffandet av fastighetsskatten och höjningen av reavinstskatten (flyttskatten) motverkade rörlighet på bostadsmarknaden.

Alltjämt är bostadsminister Stefan Attefall (KD) bland regeringens minst kända medlemmar. Ändå har han ansvar för en fråga som snabbt ökar i politisk betydelse.

Sverige har under flera år haft jämförelsevis hög invandring och flytt in till större städer. Samtidigt anas förändrade bostadsmönster. Fler barnfamiljer ser ut att föredra att bo centralt framför att flytta till villor.

Bostadsbyggandet varit lågt och byggkostnaderna höga. Vi har fått höga bostadspriser och begynnande bostadsbrist.

Regeringen har börjat göra en del. Det har blivit lättare och mer lönsamt att hyra ut i andra hand eller att hyra ut rum.

Från fler håll ställs krav på enklare regler och färre möjligheter att överklaga beslut om bostadsbyggande. Regeringen ser ut att vara med på det tåget.

Här finns flera politiska fallgropar. Tage Erlander och Socialdemokraterna anses ha förlorat kommunalvalet 1966 på långa bostadsköer.

När det därefter byggdes desto mer växte protesterna mot trista betongområden. Mycket av dagens krångliga regelverk finns för att ge utrymme för protester och hålla uppe kvaliteten.

Nu måste byggandet sättas främst. Men det gäller att undvika att historien återupprepas.

Sången Lyckliga gatan var en protest mot rivningar och nybyggen. Politiker och andra bör notera att den vann tv-omröstningen Alla tiders hit.

Mer läsning

Annons