Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med energikommission

Fackförbund och företagsledare vill ha en energikommission som kan ge en bred överenskommelse.

Annons
Gott om vatten. Kan vattenkraften ge lika mycket energi i framtiden?Foto: Vegard Grøtt/Scanpix/TT

Det är dags att syna Socialdemokraternas tal om en bred uppgörelse om energin. Därför bör regeringen tillmötesgå kravet på en energikommission för att bryta dödläget.

Sex chefer och fackliga ledare i energikrävande branscher efterlyser på DN debatt en bred energiöverenskommelse. De tycker att energipolitiken i dag styrs av oansvarig partitaktik.

De vill tillsätta en partipolitiskt oberoende kommission, som ska redovisa konsekvenserna av olika vägval.

Tanken är att detta arbete ska leda fram till en gemensam verklighetsbild, som sedan kan ligga till grund för en bred uppgörelse. Mellan raderna framgår det nog också vad undertecknarna själva hoppas på.

De menar att Sverige under överskådlig tid behöver kärnkraft och gott om vattenkraft. Osäkerheten om kärnkraftens framtid och krav som kan leda till kraftigt minskad vattenkraftsproduktion oroar.

Energikartan ristas också om, inte minst genom den ökande produktionen av skiffergas och olja i USA. Det kan utsätta den svenska industrin för ökad press.

Bland undertecknarna finns Anders Farbe, som efterträtt Stefan Löfven som ordförande i IF Metall. Här kan noteras att Löfven och Socialdemokraterna har fört fram liknande krav.

De vill också ha en bred kartläggning av energibehovet och sedan förhandla om vad som krävs när det gäller energianvändning och energislag. Regeringen har däremot varit kallsinnig.

Den har i stället plockat politiska poäng genom att efterlysa besked från Socialdemokraterna om de kan överge sin avvecklingslinje för kärnkraften.

Men Socialdemokraterna kan inte gärna ändra åsikt utan att peka på att nya fakta har kommit i dagen. Här skulle en bred genomgång av sakläget kunna ge utrymme för partierna att ompröva en del av de egna ståndpunkterna.

Det skulle kunna gälla vatten- och kärnkraft, men även om behovet av starkare styrmedel för att minska och på sikt eliminera fossilanvändningen.

Utan en bred uppgörelse kan energipolitiken bli mycket oviss efter valet. Med en rödgrön majoritet lär det bli svårt att undvika att kärnkraften avvecklas.

Om det inte blir rödgrön majoritet avgör Sverigedemokraterna, som i dag förespråkar kärnkraft. Det förutsätter dock att Centern står fast vid den borgerliga regeringens energiuppgörelse.

Därför vore det mer ansvarsfullt att tillsätta en energikommission och pröva om det går att nå en bred energiuppgörelse.

Mer läsning

Annons