Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med öppna partibidrag

Det ser ut att bli en bred överenskommelse om att förbjuda anonyma partibidrag.

Annons
Anonymt. Hemliga pengar kan ge hemligt inflytande. Foto: VLT:s arkiv

Det är bra att hindra penningstarka personer att i hemlighet påverka partierna genom egna bidrag. Men det gäller att samtidigt göra det mer lockande och socialt acceptabelt att lämna öppna ekonomiska bidrag till politiska partier

De politiska partierna, utom Sverigedemokraterna, ser ut att kunna enas om ett sätt att i praktiken förbjuda anonyma partibidrag. Idén kom från de rödgröna, bland annat från statsvetaren och förre talmannen Björn von Sydow.

Partier som tar emot anonyma bidrag ska inte ha rätt till statligt partistöd. Det handlar om 450 miljoner kronor om året och är riksdags- partiernas främsta inkomstkälla.

Så i praktiken lär alla riksdagspartier känna sig tvungna att tacka nej till anonyma bidrag. Sverige har fått kritik för att ha slappa regler för bidrag. Risken ökar då att penningstarka personer kan skaffa sig inflytande som inte redovisas utåt.

Problemet uppstår främst när partiet vet varifrån pengarna kommer, men avstår från att berätta för andra. Däremot är det svårare att se riskerna med riktigt anonyma bidrag. Om någon anonymt skickar in en stor summa pengar vet ju inte ens partiet vad givaren kan tänkas ha för politiska önskemål.

Tidigare har rätten att få ge pengar utan att det blir offentligt försvarats med valhemligheten. Svenskar är också av tradition mindre benägna än andra att berätta vilka de röstar på.

I flera andra länder är det rutin att telefonuppringare eller dörrknackare rakt av frågar hur väljare röstar, men det är mer känsligt här.

Det vore olyckligt om ett förbud mot anonyma bidrag ledde till att partierna fick svårare att samla in pengar. (Bössinsamlingar bör väl i fortsatt vara tillåtna).

Svenska partier är i dag starkt beroende av skattebetalarnas pengar genom statliga och regionala partistöd. Det är bra att ha en stabil bas och slippa tigga pengar av mäktiga organisationer och rika privatpersoner.

Men beroendet av skattebetalarna för också med sig nackdelar. Partierna riskerar att bli självgående valmaskiner, där skattebetalarna bekostar valrörelser, politiska sekreterare och kampanjmakare. Medlemmar, insamlingar och personliga bidrag behövs knappt.

Det vore olyckligt. Partierna behöver andra inkomstkällor än offentliga stödpengar, och då behövs även bidrag från medlemmar och sympatisörer.

Det behöver därför bli mer socialt accepterat att vara öppen med parti- sympatier och att ge pengar till ett parti.

Mer läsning

Annons