Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskt rödgrönt sönderfall

I Danmark föll center-vänsterregeringen samman, i Norge höll den ihop. Hur skulle det gå för de rödgröna i Sverige?

Annons
Pressad. Danmarks stats-minister Helle Thorning Schmidt (S) har det motigt. Här möts hon av missnöjda demonstranter. Foto: Daniel Hjort/AP Photo/TT

Det går bra i opinionsmätningarna för Vänster- partiet. Men erfarenheterna från våra grannländer visar på stora faror med att sitta att sitta i regeringen.

Det har varit dramatiska dagar i dansk politik. Socialistisk folkeparti, Vänsterpartiets systerparti, har lämnat regeringen och ser ut att vara i kaos. För samtidigt kastade partiledaren Anette Vilhemsen in handduken.

Socialistisk folkeparti (SF) har tidigare haft en ganska bekväm sits. Partiet bildades som en utbrytning ur kommunistpartiet och har sluppit att förknippas med Sovjet och diktatur. Partiet satt aldrig i regeringen och kunde kritisera från vänster utan att behöva ta ansvar.

Men efter senaste valet bildade SF regering till-sammans med Socialdemokraterna och socialliberala Radikale venstre (Systerparti till Folkpartiet, med vissa inslag av De gröna).

Regeringen hade ingen egen majoritet, utan behövde stöd av Enhetslistan, till vänster om SF eller av något borgerligt parti. Samtidigt var ekonomin kärv och Radikale står för en ganska marknadsinriktad ekonomisk politik.

De danska regeringspartierna har därför haft det kämpigt. Men kämpigast har det varit för SF, som har tappat mycket väljarstöd. I stället har Enhetslistan, som slipper regeringsansvaret gått framåt.

När regeringen så skulle sälja en minoritetsandel i det statliga energibolaget Dong brast det fullständigt för SF.

Kanske går det att återuppbygga partiet utanför regeringen, men lätt blir det inte.

I Norge gick Vänsterpartiets motsvarighet Socialistisk Venstre (SV) också in i regeringen för första gången. Där tillsammans med Socialdemokraterna och Sentern (i Norge ett riktigt landsbygdsparti).

Här höll regeringen ihop fram till valnederlaget efter två mandatperioder. Men SV höll på att åka ur stortinget och klarade den norska fyraprocentspärren med knapp marginal.

I både Danmark och Norge har regeringsmedverkan således inneburit ”nära döden-upplevelser” för Vänsterpartiets syster-partier.

I Sverige går det däremot bra i opinionsmätningarna och Vänsterpartiet visar sig angeläget om att för första gången vara med i den svenska regeringen. Samtidigt ställer partiledaren Jonas Sjöstedt villkor om vinststopp i vård och skola för att vara med.

Ur partiets synpunkt är det klokt att ställa hårda krav. Men det kan också leda till en mer vänsterinriktad regeringspolitik. Något för svenska mittenväljare att begrunda.

Mer läsning

Annons