Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Där finns den bästa möjligheten att vinna ett tredje val i rad. En enad allians ska ställas mot en mer splittrad opposition.

Den sammanhållna Alliansen blir de borgerliga partiernas starkaste kort i valrörelsen 2014. Samtidigt behöver dock de mindre borgerliga partierna utrymme för att föra ut den egna politiken.

Annons
Mer allians. Statsminister Fredrik Reinfeldt höll sitt sommartal på Strandvik i Gustavsberg och föreslog fördjupat samarbete inom den borgerliga Alliansen.

I dag är det mesta tillbaka i vardagen. Många barn börjar skolan och semestrarna är slut för de flesta. Så är det även i politiken, där partiledarnas sommartal avlöser varandra. Stiltjen sedan Almedalsveckan är över.

Statsminister Fredrik Reinfeldts tal i helgen visade att regeringspartierna är överens om en del åtgärder i höst. Han talade för sänkt bolagsskatt, satsning på forskning och mer pengar till infrastruktur som järnvägar. Både folkpartiledaren Jan Björklund och centerledaren Annie Lööf har tidigare uttryckt liknande åsikter.

Riktigt konkret var Fredrik Reinfeldt om att staten kunde skjuta till pengar till tunnelbana till Nacka, förutsatt att Stockholmskommunerna byggde fler bostäder och använde en höjd trängselskatt för att vara med och betala utbyggnaden.

Låter som ett rimligt förslag och visar hur snabbt De nya Moderaterna kan byta åsikt. Det var inte länge sedan Moderaterna i Stockholms län var kallsinniga till att bygga ut tunnelbanan. Nu ska trängselavgifterna höjas – när de infördes var Moderaterna bestämda motståndare till hela idén.

Konturerna av höstens åtgärder börjar därmed klarna. Regeringen tycker sig ha råd med fler satsningar. Men mer forskning eller beslut om järnvägs- eller tunnelbanebyggen ger inga omedelbara resultat i form av fler jobb eller ökad efterfrågan.

Moderatledaren fortsatte sina angrepp på oppositionen för bidragspolitik. I ett inlägg i Dagens Nyheter varnade Reinfeldt för att bidragshöjningar gör det mer lönsamt att inte jobba.

Här bör inte regeringen bli sin egen retoriks fånge. Att inte höja barnbidrag eller a-kassetak innebär att de blir mindre värda år för år. Det gäller även, om än i mindre utsträckning, sjukförsäkringen. Därför finns skäl att nu ta igen något av eftersläpningen.

Reinfeldt tackade också ja till centerledaren Annie Lööfs inbjudan till alliansledarna. Det utspelet var inte förankrat, men nu har partiledarna talat sig samman om att ses för att diskutera en nystart för Alliansen. Det kan också ses som ett sätt att hjälpa den utsatta Annie Lööf.

Moderaterna lämnade flera konkreta förslag på vad som borde ske. Gemensamma arbetsgrupper ska utarbeta allianspolitik inför valet 2014 och nästa mandatperiod. Ett gemensamt valmanifest ska presenteras, En idéplattform med bärande värderingar ska antas på ett idékonvent. En valkommitté ska ansvara för Alliansens gemensamma valkampanj.

En hel del av detta gällde i tidigare val, men Moderaterna vill gå vidare. De har en viktig poäng i att betona Alliansens trovärdighet som regeringsalternativ. Där ligger den bästa möjligheten i att lyckas med den svåra uppgiften att vinna ett tredje val i rad. En enad allians ska ställas mot en mer splittrad opposition.

Men allianssamarbetet har hittills när det handlar om röster mest gynnat Moderaterna. De har vuxit. De andra borgerliga partierna har det däremot kämpigt, Centerpartiet och Kristdemokraterna har det riktigt kämpigt.

Partierna verkar överens om att inte sikta på en sammanslagning, som annars kunde framstå som det logiska slutmålet av det allt närmare samarbetet. Men då måste alla partier ha möjlighet att synas.

Mer läsning

Annons