Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför nej till Krims folkomröstning

Skottland, Québec och kanske Katalonien kan rösta om att bryta sig ur, varför inte Krim?

Annons
Räcker inte. Folkomröstnigen har inget värde när det gäller att avgöra Krims framtid.Foto: AP/TT

Folkomröstningen på Krim påminde mer om sovjet-tidens arrangerade val än om val i demokratier. Därför har den inget värde, medan exempelvis ett skotskt ja till att bryta sig ur Storbritannien måste respekteras.

Ryssland hävdar att en överväldigande majoritet på Krim i en folkomröstning vill ansluta sig till Ryssland. Förfrågan från Krim kommer av allt att döma snart att accepteras av den ryska Duman.

Ukraina, EU och USA säger däremot bestämt nej. Sanktioner införs mot Ryssland och omröstningen förklaras olaglig.

Samtidigt ska Skottland i höst rösta om att bryta sig ur unionen med England, Wales och Nordirland. Det verkar helt onödigt att bryta upp en väl fungerande demokrati, men vinner ja-sidan lär Skottland bli ett eget land.

I Kanada ser det just nu ut som om separatistpartiet i den franskspråkiga provinsen Québec kan få majoritet i nyvalet i början på april. Då kan det vara dags för en ny folkomröstning om att bryta upp Kanada. Det blir i så fall tredje gången Québec röstar om att separera.

I Katalonien finns också starka krav på en folkomröstning om att lämna Spanien. Centralregeringen håller emot, men utgången är oviss.

Delar i det forna Jugoslavien, inklusive Kosovo, kunde bilda egna stater. Tjeckoslovakien kunde delas. (Och för all del Sverige och Norge 1905,)

Varför får då Krimborna inte ansluta sig till Ryssland, när nu en så stor majoritet sägs vilja det? Krim har dessutom endast tillhört Ukraina sedan 1954.

Det handlar inte i första hand om vad Ukrainas författning säger, utan om hur beslutet har drivits fram. Ryssland har i praktiken ockuperat Krim, och ryska soldater och ”frivilliga försvarsstyrkor” har skapat osäkerhet och översitteri. Senast blev svenska och finska journalister stoppade.

Folkomröstningar om självständighet bör föregås av en lång kampanj, där båda sidor ges rimliga villkor att sprida sitt budskap. Frågan bör vara klar.

Även i demokratiska länder kan minoriteters rättigheter och olika uppfattningar komplicera. I Québec finns delar där stödet för separation är svagt. Majoriteten på Orkney och Shetlandsöarna verkar skeptisk till skotsk självständighet.

På Krim är befolkningen blandad, och renodlad separatism har inte haft starkt stöd. Den av Ryssland tillsatte premiärministerns rysknationella parti fick bara fyra procent av rösterna i det senaste valet.

Men nu kommer utländska trupper och en folkomröstning genomförs på kort varsel. I praktiken dominerar en sida helt kampanjen, överdrivna anklagelser riktas mot Ukraina. Valfusk är vanligt i Ryssland, vilket gör att resultatet får tas med en nypa salt.

Därför handlar Krim om ryskt maktspråk, inte om att respektera folkviljan.

Mer läsning

Annons