Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De borde verkligen lära av historien.

En gemensam, rödgrön budget. Är det så klokt egentligen? Det hade varit bättre att varje parti först ägnade sig åt självrannsakan – vad det var som gick snett i valrörelsen – och sedan hittade ett underlag för en gemensam budget. Nu riskerar de tre partierna återigen att lägga all energi på att bli sams i stället för att fokusera på vad som behöver förnyas.

Annons
Fick rätt. Vänsterledaren Lars Ohly var den ende som på valnatten trodde på att det skulle bli en gemensam, rödgrön budget.foto: scanpix

Vänsterledaren Lars Ohly är den som investerat mest i det rödgröna samarbetet, och den som fick se sig överkörd i fråga efter fråga. Budgetreglerna vill han numera följa och han var den ende som på valnatten sade sig vara säker på att det skulle bli en gemensam rödgrön budgetmotion.

Socialdemokraternas Mona Sahlin och Miljöpartiets Maria Wetterstrand var mer tveksamma. Men Ohly fick rätt och nu har de rödgröna meddelat att budgetmotionen blir gemensam.

Många rapporterar att det ger Sverige-demokraterna den vågmästarroll de drömt om. Det är delvis sant. Budgeten kan röstas igenom av en minoritet och man måste anta eller avslå den i sin helhet. Det går inte som tidigare att byta ut vissa delar. Dessa nya budgetregler kan alliansregeringen tacka 1990-talets budgetsanering och Socialdemokraterna för.

Däremot kan förstås Sverigedemokraterna rösta med de rödgröna – och då faller budgeten och därmed alliansregeringen. Då kan det i värsta fall bli nyval. Och det torde inte Sverigedemokraterna tjäna på i detta läge.

Hittills har de uppfört sig som omogna barnungar – och sådana vinner inte väljares förtroende. Som Ny demokrati, partiet som med dunder och brak kom in 1991 och med minst lika mycket buller försvann 1994.

Dessutom vet Sverigedemokraterna nu att de har riksdagsplatser – de kan inte vara säkra på att mobilisera väljare vid ett nyval. Däremot kan de vara säkra på att de som inte gillar Sverigedemokraterna pallrar sig iväg till vallokalen. För partiet väcker berättigad ilska.

Den rödgröna budgeten kommer att bli intressant och ett första test på vad de tror att de behöver förnya. I våras lade de en gemensam vårbudgetmotion – som kallades för Ny färdriktning – och de menade att den skulle leda till mindre klyftor och grön omställning i hela landet.

Här gick de vilse i hela valrörelsen. De talade om ett Sverige där klyftor skapas och fattiga blir fattigare och rikare blir rikare. Påståendena höll inte i valrörelsen och blir inte trovärdigare för att de valsas en gång till.

Det hade kanske varit bättre för den samlade oppositionen att fundera lite, gå hem till varje parti och fråga sig varför det gick snett i valrörelsen. En gemensam budget kommer bara att leda till att de ännu en gång lägger all energi på att komma sams snarare än på vad som ska förnyas.

Oppositionen har alltsedan Wetterstrand och Sahlin kommit överens gått på tomgång. Socialdemokraterna påbörjade en förnyelse där man enligt Sahlin skulle ”lyssna på sina kärleksfulla kritiker”, men den tog totalstopp vid bildandet av de rödgröna.

De borde verkligen lära av historien. De borde lägga varsin budget, diskutera, förnya det som bör förnyas, acceptera det som inte kan förnyas och ha förstånd att inse skillnaden.

Mer läsning

Annons