Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den tid är dock tydligt förbi då Moderaterna framstod som passiva och ointresserade av miljöfrågor.

Skillnaderna verkade inte så stora när Moderaterna och Socialdemokraterna debatterade miljöpolitik i Västerås. Andra frågor lär avgöra valet.

Annons
Lunchdebatt. Sofia Arkelsten (M) och Anneli Hulthén (S) debatterade miljö på hamburgerrestaurangen Max. Foto: Alf Pergeman

Regeringen tar nu alla tillfällen att lyfta in rut- och rotavdraget i debatten med oppositionen. Det framgick tydligt när Sofia Arkelsten (M) och Anneli Hulthén (S) i går debatterade miljö- och klimatpolitik på Max på Erikslund.

Debatten var ett bra försök att låta politiken vara med i människors vardag. Här fanns politikerna under lunchtid i en hamburgerrestaurang som har fått internationell uppmärksamhet för sitt miljöarbete.

Samtidigt visade valet av mötesplats hur besvärliga avvägningarna kan vara när det gäller miljön. Båda företrädarna talade om behovet av att leva mer resurssnålt och att satsa på kollektivtrafiken. I det perspektivet verkar inte valet av en hamburgerrestaurang i ett externt köpcentrum lika självklart. Framväxande externa köpcentra kan ses som en manifestation av bilberoende och längre transporter för vi skall få lägre priser och större varuutbud.

Det är således lättare att tala i allmänna termer än att vara detaljerad. Skillnaderna mellan de båda parterna framstod inte heller som särskilt stora. Moderaterna fortsätter att bredda sitt register. Sofia Arkelsten, själv vegetarian, kunde visa på en hel del miljöåtgärder från regeringens sida. Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) hade gjort biståndet mer miljöanpassat.

Anneli Hulthén var inte heller särskilt konkret i sin kritik av regeringen. Hon efterlyste mest mer forskning. Den tydligaste skiljelinjen gällde fortsatt avreglering av kollektivtrafiken. Det är komplicerat och lär knappast bli någon kioskvältare i valrörelsen. Här kan regeringen behöva se upp, så att inte samordningsvinster i tidtabeller och avgifter går förlorade. Den tid är dock tydligt förbi då Moderaterna framstod som passiva och ointresserade av miljöfrågor.

Sofia Arkelsten passade också på att lyfta in frågan om rut- och rotavdragen, med argumentet att tjänster är bättre än varor för miljön. Därför var det angeläget för miljön att fortsatt tillåta skattereduktion för underhåll- och för hushållsnära tjänster.

Det verkade lite långsökt, men visar att regeringspartierna tror sig ha hittat en vinnarfråga. Det har kommit flera mätningar som visar stöd för avdragen. Oppositionspartier och LO mumlar om alternativ för utsatta grupper som pensionärer, ett säkert tecken på att de är pressade. Regeringspartierna vinner poäng med att tala om att livspusslet för stressade familjer blir lättare och att svarta jobb blir vita.

Därmed är inte sagt att systemet behöver utökas, som flera av regeringspartierna vill. Det finns många andra angelägna åtgärder. Hyresrätten behöver bättre villkor och det finns skäl att allmänt sänka skatten på tjänster än att gå vidare och öka reduktionen eller välja ut fler tjänster som skall gynnas.

Mer läsning

Annons