Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dent skakiga ekonomin talar mot Obama, men Mitt Romneys alla åsiktsbyten talar för ett omval.

Ingen tycks veta vad Republikanernas presidentkandidat Mitt Romney egentligen tycker. En viktig skillnad är dock att när andra högerledare tycker sig behöva gå åt mitten dras Romney åt höger.

Annons
Ombytlig. Republikanernas presidentkandidat Mitt Romney har bytt åsikt gång på gång. Vad tror han egentligen på utöver önskan att vinna val?foto: scanpix

På republikanernas nomineringskonvent kommer Mitt Romney att formellt utses till partiets presidentkandidat. Frågan har dock varit avgjord i månader, sedan Romney slog ut den ene utmanaren efter den andre under vinterns och vårens primärval och nomineringsmöten.

Om ytterligare någon vecka blir president Obama vald till Demokraternas kandidat. Det valet har hela tiden stått klart, Obama hade ingen utmanare i det egna partiet.

Nostalgiker kan längta tillbaka till tidigare konvent, då frågan om vem som skulle bli presidentkandidat avgjordes i dramatiska omröstningar. I dag har alla delstater ¿primärval eller nomineringsmöten. Det kostar pengar och kräver god organisation att driva kampanjer under så lång tid. Därför ska det ska mycket till för att fler än en kandidat återstår när det är dags för konventen.

Men trots att kampanjen har varit lång finns många frågetecken kvar kring Mitt Romney. Vad tror han egentligen på? Kommentatorer och opinionsbildare som den ansedda högerliberala tidskriften Economist pekar på åsiktsbyten och oklarheter i programmet. Även Romneys anhängare, som DN: stridigare chefredaktör Hans Bergström, pekar hellre på Obamas svagheter än på Romneys agna förslag.

Listan på åsiktsbyten är lång. När Romney var delstatspolitiker och guvernör i Massachussetts var han för rätten till abort. I dag är han emot.

Förr trodde han på global uppvärmning och att den till stor del orsakades av människan. Nu gör han det inte.

Som guvernör genomförde Romney en sjukvårdsreform som påminner om den president Obama har fått igenom för hela landet. Men nu lovar Romney att avskaffa den federala sjukvårdsreformen.

Skälen till åsiktsbytena förefaller uppenbara. Massachussetts är USA:s kanske mest vänsterorienterade delstat. Där måste Romney framstå som mitteninriktad för att ha en chans mot de dominerande Demokraterna.

Som nationell presidentkandidat har han däremot behövt röster från de alltmer högerorienterade Republikanerna. Till synes utan besvär har Romney då drivit åsikter han inte hade tidigare.

Det är inte ovanligt eller fel att politiker anpassar sig efter vad väljarna tycker. Men ledande politiker behöver samtidigt följa en inre kompass. Annars riskerar agerandet att övergå i ren opportunism. Här tycker sig många betraktare se opportunism hos Mitt Romney.

En viktig skillnad jämfört med andra ¿länder är att Republikanerna drar åt höger. Högerledare som Fredrik Reinfeldt i Sverige, David Cameron i Storbritannien eller Stephen Harper i Kanada har gått åt mitten för att lättare vinna val.

Men sedan Republikanerna förlorade valet 2008 har partiet, drivet av gräsrotsaktivister, blivit mer konservativt, sammanhållet och inriktat på konfrontationspolitik.

Den gav framgångar i valet 2008, men frågan är om en så tydlig höger och konfrontationslinje håller i höstens val.

Det skakiga ekonomin talar mot Obama, men Republikanernas högervridning och Mitt Romneys alla åsiktsbyten talar för ett omval. Opinionsmätningarna visar i stort dött lopp. Så just nu är det ovisst värre.

Annons