Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte heller säkert att Alliansen vinner valet, även om den går fram med en gemensam partibeteckning.

En gemensam partibeteckning för Alliansen skulle försvåra person-valet. Och vad skulle hända om Alliansen inte vinner valet?

Annons
Allianspartiet. Bör de fyra borgerliga partierna gå till val med den gemensamma partibeteckningen Alliansen för att säkert rädda kvar de ¿mindre partierna i riksdagen?foto: henrik montgomery/scanpix

De små borgerliga partierna fortsätter att ligga runt 4-procentspärren i opinions-mätningarna. Kristdemokraterna ofta under och Centerpartiet ibland under nivån för att alls kunna få några riksdagsmandat.

Det har åter väckt liv i förslaget att de borgerliga partierna skulle gå fram med den gemensamma partibeteckningen Alliansen i nästa val. Det kan tyckas vara en elegant lösning. Det blir ett ”parti”, men med fyra olika listor i varje valkrets.

De riktiga partiernas namn får inte stå högst upp på valsedeln, men det går att på andra sätt göra klart för väljarna vilken lista som är Moderaternas, Folkpartiets, Centerns respektive Kristdemokraternas.

Då rösterna räknas gemensamt för partiet ”Alliansen” riskerar inget av de mindre partierna att åka ur utan alla får vara med och dela på mandaten. Behovet av taktikröstning försvinner.

Det finns dock flera viktiga invändningar. Det logiska vore att slå samman partier, men det anses orealistiskt. Då vore det dock oärligt mot väljarna att ändå gå till val som ett parti. Egentligen handlar det om att gå runt förbudet mot valkarteller.

Personvalen skulle också försvåras. De borgerliga partierna har länge drivit krav på att spärren för när personkryssen räknas i riksdagsval skulle sänkas från 8 procent. Nu har de fått gehör och spärren sänks till 5 procent, samma som i kommunalvalen.

Men skulle Alliansen ställa upp som ett parti räknas personkryssen på ”partiets” alla röster. I en valkrets vore det inte, baserat på dagens mätningar, osannolikt att M-listan fick 30 procent, FP-listan 6 procent, C-listan 5 procent och KD-listan 4 procent. Det ger 45 procent för ”Allianspartiet” och för att få fem procents personkryss måste en kandidat bli kryssas på 2,25 av alla röstsedlar.

För att bli personvald på KD-listan skulle man behöva mer än 50 procents kryss och på C-listan närmare 50 procent av alla dem som tar C-listan. Det är väldigt mycket mer än de 8 procent som de borgerliga själva tyckte var för högt! De mindre partiernas kandidater skulle i praktiken ha mycket svårt att bli personvalda med den gemensamma partibeteckningen Alliansen.

Det är inte heller säkert att Alliansen vinner valet, även om den går fram med en gemensam partibeteckning. Vad händer i en oklar parlamentarisk situation?

Kan partierna då agera helt självständigt? Kan något parti gå med i regeringen medan andra stannar utanför? Kan något eller några allianspartier göra upp utan att de andra är med? Det kunde te sig märkligt om partierna har gått till val under samma partibeteckning.

Det är inga akademiska frågor. Sverige-demokraternas höga opinionssiffror gör att ett besvärligt läge efter nästa val inte kan uteslutas. I Västerås har man i ett liknande läge valt mycket breda uppgörelser, även om vi nu ser enskilda allianspartier göra upp med de styrande rödgröna i fler frågor.

Den riktigt breda modellen skulle inte fungera i riksdagen, Det är inte mycket alla från Vänsterpartiet till Kristdemokraterna är överens om.

Det är långt ifrån säkert att dagens fyra borgerliga partier är de bästa, efter förändringar som De Nya Moderaterna och det mer marknadsliberala Centerpartiet. Men det bör diskuteras öppet, i stället för att viftas bort som orealistiskt. Det vore en bättre väg än att manipulera valsystemet med ett gemensamt ”Alliansparti”.

Annons