Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte heller särskilt snyggt att börja ändra reglerna för att hindra Sverigedemokraterna.

Partierna bör själva få bestämma över hur partistödet används. Däremot kan stödet till partierna via skattsedeln begränsas.

Annons
Irriterar. När Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson kom in i riksdagen blev en del problem med partistöd tydligare.

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har rubbat enigheten kring ett generöst och relativt oreglerat skattestöd till partierna. Det blev komplicerat när Sverigedemokraterna skulle få samma möjligheter som de andra partierna att få rejält med partistöd och driva egen biståndsverksamhet.

Partierna har närstående stiftelser som får biståndspengar för att verka för demokrati och utveckling i u-länderna. Jämfört med statligt bistånd ges öppningar för att direkt stödja partier och folkrörelser i arbetet för mänskliga rättigheter och demokrati. Det gäller särskilt i diktaturer och halvdiktaturer.

Tanken att Sverigedemokraterna skulle få miljontals kronor att driva bistånd med framstod inte som särskilt lockande. Så några dagar före valet ändrade regeringen reglerna. Nu måste ett parti redan ha suttit en mandatperiod för att kunna få driva partinära bistånd. Så Sverigedemokraterna kan tidigast komma i fråga om de sitter kvar i riksdagen efter nästa val.

Nu verkar Socialdemokraterna enligt Dagens Nyheter också vilja ändra reglerna för partistödet för att stoppa Sverigedemokraterna. Partistöd ges för partiernas verksamhet i kommuner, landsting och riksdag. Tidigare fick Sverigedemokraterna mest stöd i kommuner och landsting. Partiet lade mycket av det lokala stödet på hög för att satsa pengar i riksdagsvalrörelsen. De största utgifterna var hushållsutskick och politisk reklam i TV4.

Nu tänker Sverigedemokraterna göra samma sak igen, men nu handlar det om mer pengar. Genom att inte anställa lokala ombudsmän och förlita sig på frivilliga krafter skall pengar sparas och användas i valrörelsen 2014.

Socialdemokraterna anser att lokala partistödspengar skall användas för lokal verksamhet och inte slussas vidare till den centrala partiorganisationen. Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet har utnyttjat systemet på liknande sätt och byggt upp centrala valfonder genom uttag från kommunavdelningar och länsförbund. De är skeptiska till en lagstiftning.

Det verkar också krångligt och klåfingrigt att lägga sig i hur partierna använder partistödet. Det kommer att bli svårt att sätta upp regler som inte kan kringgås. En ytterligare komplikation är att riksdagen har tillsatt många fler politiska sekreterare än förr. De kan också i praktiken användas för parti- och kampanjarbete.

Det är inte heller särskilt snyggt att börja ändra reglerna för att hindra Sverigedemokraterna. Problemen kring hur lokalt partistöd används fanns förut, men det är först när Sverigedemokraterna får del av kakan som det ställs krav på regeländringar.

Det är dessutom långt ifrån säkert att gott om pengar ger valsegrar. Sverigedemokraterna gjorde nog rätt som satsade rejält för att slå sig in i riksdagen, men som etablerat riksdagsparti betyder pengar i valrörelsen mindre. Centerpartiet är efter sina tidningsförsäljningar ett mycket rikt parti, men gick ändå tillbaka i valet.

De svenska partierna är som helhet mycket beroende av skattebetalarna. Partistöden har sedan 1970-talet ökat betydligt snabbare än priserna och uppgår enligt Dagens Samhälle till 16 miljarder kronor. Här finns utrymme för besparingar, och sådana skulle inte heller framstå som särskilt riktade mot just Sverigedemokraterna.

Annons