Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är klokt att skriva ett nytt partiprogram. Det viktiga är dock processen, inte resultatet.

Folkpartiet gjorde ett hyfsat val, men har ändå ett besvärligt läge. Det finns politiskt utrymme till höger om Moderaterna, men är det platsen för det traditionellt socialliberala Folkpartiet?

Annons
Ingen kris. Folkpartiet klarade sig hyfsat, men behöver bredda sitt register.foto: Pontus Lundahl/scanpix

I skuggan av den socialdemokratiska kalabaliken diskuterar också andra partier valutgången. I går behandlade Folkpartiets partiråd valanalysgruppens rapport Stolta men inte nöjda (borgerliga partier tycks gilla gamla socialdemokratiska paroller).

Det är en dock en god sammanfattning för Folkpartiets del. En borgerlig regering gick som helhet för första gången framåt och valdes om. Till skillnad från de andra mindre borgerliga partierna höll Folkpartiet i stort sett ställningarna.

Lokalt gick Folkpartiet fram i flera kommuner och landsting, bland annat i några Bergslagskommuner. Folkpartiet brukar byta väljare med Moderaterna. Men den här gången hade Folkpartiet ett litet nettotillflöde från Moderaterna, trots att det partiet gick kraftigt framåt i riksdagsvalet.

Partiets profil är tydligare än förr. Tidigare tyckte många väljare att Folkpartiet vacklade fram och tillbaka. Nu är den politiska profilen tydlig. Skolpolitiken är ett stort plus, men också i frågor som energi, försvar och skatter har är det fler väljare som identifierar en klar Folkpartilinje. Många väljare uppskattar också allmänt liberalismen som idé.

Samtidigt är 7,1 procent i riksdagsvalet en historiskt låg siffra. Det är bara ett par gånger som Folkpartiet har varit mindre. Partiet saknar en stabil bas. Det var bara drygt hälften av anhängarna 2006 som alltjämt röstade på Folkpartiet 2010.

Trots att väljarna tyckte skolfrågan var viktig ledde det inte till valframgång för Folkpartiet. Få väljare kopplade samman Folkpartiet med sociala och solidaritetsfrågor. De rödgröna partierna ledde i opinionsmätningarna 44 av mandatperiodens 48 månader, Så den borgerliga segern satt långt inne och byggde inte bara på den egna styrkan, utan också på det rödgröna alternativets svaghet.

Analysgruppen pekar på sjukförsäkringen som Alliansregeringens Akilleshäl. Här var också partiledaren Jan Björklund självkritisk i sitt inledningstal. Gruppen fick gehör för sitt förslag om ett nytt partiprogram och menar att Folkpartiet måste få större genomslag och trovärdighet i den ekonomiska politiken för att åter kunna bli ett stort parti.

Det är klokt att skriva ett nytt partiprogram. Det viktiga är dock processen, inte resultatet. Det ger partimedlemmarna möjlighet att diskutera och att ta in nya idéer och intryck. Däremot blir själva det antagna programmet, särskilt i dagens hektiska politiska tempo, snabbt inaktuellt och kan inte användas som rättesnöre.

Arne Modig från Opinionsinstitutet Novus framhöll att Folkpartiet börjar få en profil som ett parti för ordning och reda, skola med krav och ett starkare försvar. Jan Björklund funderade i sitt tal över om Folkpartiet för att klara globaliseringens utmaningar behöver gå längre när det gäller lägre skatt för bättre betalda och att luckra upp arbetsrätten.

Starkare försvar, lag och ordning, lägre skatter för de välbeställda, uppluckrad arbetsrätt och mer ordning i skolan är krav som borde kunna locka väljare från de i dag försiktiga Moderaterna. Sverige behöver också ett rimligt stort och anständigt högerparti, men frågan är om det av tradition socialliberala Folkpartiet bör fylla det tomrummet.

Annons