Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska vara lagligt att knarka

Byt poliser mot sjuksköterskor.

Annons
dödligt. Narkotikadödligheten stiger, men avkriminalisering av eget bruk kan rädda liv.  Foto: Heiko Junge

609 personer miste sina liv på grund av droger 2014. Det placerar Sverige tvåa på listan över EU-länder med högst narkotikadödlighet. Vi klättrar, siffrorna stiger för varje år. Det är hög tid att ompröva den svenska narkotikamodellen.

Sedan länge har politiker av alla färger stått bakom principen om nolltolerans mot droger. Det är talande att man har valt att formulera sig så; nolltolerans mot själv substansen, inte mot dess effekter i form av lidande och död.

I nolltoleransens namn har svenska beslutsfattare inte bara kriminaliserat försäljning av narkotika, utan också själva narkotikaanvändandet.

Resultatet är ett samhälle som bekämpar beroendesjukdomar med poliser. Det är inte särskilt effektivt - på tio år har de drogrelaterade dödsfallen tredubblats. Ändå står sju av åtta riksdagspartier bakom huvuddraget i svensk narkotikapolitik: den som är beroende ska straffas, inte vårdas. Bara Vänsterpartiet vill avkriminalisera eget bruk av droger.

De flesta svenska politiker brukar vilja lyssna på vetenskapen. Men linjen ligger fast, trots att många forskare har påpekat att avkriminalisering av eget bruk skulle tillgängliggöra beroendevården.

Vid millennieskiftet bröt Portugal med nolltoleransen. Narkomaner började behandlas i stället för att bestraffas. Poliser byttes mot sjuksköterskor, vilket gjorde att dödligheten sjönk dramatiskt.

Sedan dess har allt fler länder tagit efter det portugisiska framgångsreceptet, även FN rekommenderar medlemsländerna att avkriminalisera eget bruk.

Svenska politiker har dock kört fast i gamla hjulspår. Trots många berättelser om ungdomar som inte vågar söka vård på grund av risken att bli straffade, om kompisar som tvekar att ringa ambulansen när någon har tagit en överdos, vägrar de att ändra sig. Men mer av samma medicin är inte lösningen.

Politikerna håller hårt i nolltoleransen och vägrar omfamna begrepp som skademinimering, vilket innebär att narkotikapolitiken styrs om mot målet att orsaka minst möjliga skada.

Det är helt obegripligt. Kan vi åtminstone inte enas om att ha nolltolerans mot dödsfall?

Avkriminalisering förväxlas allt för ofta med legalisering. Legalisering innebär tillåtelse att sälja narkotika, avkriminalisering betyder att langarna fortfarande åker fast medan den enskilde narkomanen inte straffas.

I dag sparkar samhället på den som redan ligger. Avkriminalisering leder till att vi fokuserar på att hjälpa människor att resa sig upp.

Knark är bajs men missbruk är en sjukdom som bör botas med vård. Vill vi rädda liv? Då bör det inte vara förbjudet att knarka.

Mer läsning

Annons