Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det skulle vara farligt att hålla fast vid den politiska linjen att människor inte bär något ansvar för sina egna handlingar"

Socialdemokraterna presentarar en nygammal omstart i en debattartikel i Dagens Nyheter. Bland annat konstateras att människor har ett eget ansvar för att göra sig anställningsbara.

Annons
Socialdemokraterna. Ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson presenterar nya idéer om partiets ekonomiska vision för Sverige.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven går tillsammans med partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson till angrepp mot regeringens politik, som de kallar visionslös, på Dagens Nyheters debattsida den 17 april. Framför allt anser de att regeringen inte gör tillräckligt mycket för att skapa arbetstillfällen.

Det mest nyskapande i artikeln är det faktum att Löfven och Andersson gör upp med de senaste årens socialdemokratiska politik i vilken bidragstagarna till synes ofta har varit viktigare än de som arbetar. Deras nystart tycks innebära en återgång till de gamla trygga betongsossarna, vilket inte minst bekräftas av meningen: ”Alla ska kunna kräva sin rätt, men också göra sin plikt.” En gammal S-paroll som inte hörts så frekvent på sistonen.

Ett annat eko av gamla tider är påpekandet att regeringens respekt för budgetreglerna är berömvärt. Att Socialdemokraterna alltid har värdesatt ordning och reda i finanserna är anledningen till att många lyfte på ögonbrynen när de valde att ingå en valallians med Vänsterpartiet inför valet 2010. Tidigare hade de alltid varit måna om att hålla detta parti utanför regeringsställning till följd av dess nonchalans inför exempelvis budgettak.

I Dagens nyheter skriver Socialdemokraterna vidare att den ekonomiska vårmotionen som kommer att ligga till grund för deras samlade budgetförslag under hösten ska presenteras om två veckor. Bland annat ska den innehålla förslag på konkreta arbetsreformer. Det blir spännande att iaktta mottagandet av denna vårmotion. Det stora kliv framåt i opinionen som skett sedan Löfven tillträdde som partiledare har av flera debattörer härletts ur det faktum att partiet inte pratat politik sedan till sättandet. På sina håll har det till och med gjorts grafiska sammanställningar som visar det positiva sambandet mellan framgång i opinionen och tystnad från partihögkvarteret. Att de i och med vårmotionen blir tvungna att prata politik kommer sannolikt att påverka opinionen, frågan är bara i vilken riktning.

Ännu en aspekt som lyfts fram i debattartikeln är något som även Svenskt Näringsliv diskuterat den senaste tiden: matchningen på arbetsmarknaden. En fråga som frekvent debatterats i kölvattnet av Riksbankens ekonomipris 2010, som gick till forskare inom just detta område. Bättre samarbete mellan arbetsmarknaden och utbildning hävdas i artikeln vara en väg för att uppnå denna matchning. När det blir problem med detta uppstår lätt en kedjeeffekt där även andra företag drabbas varför denna fråga enligt Socialdemokraterna bör prioriteras.

Om partiet lyckas hålla den linje som antyds i artikeln där det åter tycks vara de som arbetar som står i fokus snarare än de grupper som står utanför arbetsmarknaden skulle det kunna innebära ett nytt förtroende bland partiets bredare väljargrupper. Det skulle vara farligt att hålla fast vid en politisk linje med innebörden att människor inte bär något ansvar för sina egna handlingar utan är offer för omständigheter, varför staten är den som ska komma till räddning och lägga livet tillrätta för dem. En sådan hållning skulle kunna resultera i en självuppfyllande profetia.

Mer läsning

Annons