Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU:s unika samarbete måste vårdas

EU är viktigt i stort som smått. Därför gäller det att ta chansen att påverka.

Annons
Hotat val.  Medan vi förbereder ett fredligt EU-val är presidentvalet i Ukraina hotat i de södra delarna av landet. Bilden visar hur proryska ”aktivister” bär bort en valurna. Foto: AP/TT)

Rösträtten är en rättighet, men också ett privilegium. Det kan tyckas som den enskilda rösten saknar betydelse, i synnerhet när alla medborgare i EU kan delta i valet.

Men det räcker att se sig omkring i världen för att påminnas om att långt ifrån alla genom sina röster i fria och rättvisa val kan påverka politiken.

I helgen är det inte bara EU-val, utan också val i Ukraina. Där försöker beväpnade grupper hindra valet i de östra delarna.

Det vi kan se som självklart är samma valhelg hotat i ett stort grannland till EU.

Det finns goda skäl att rösta för att påverka EU. EU-beslut och regler påverkar också den lokala politiken och lokala regler. Svenska lantbrukare behöver stöd av EU, skyltar runt omkring oss visar att många företagare deltar i och får stöd i EU-projekt.

Visst kan EU tyckas krångligt och visst vore det bra om det blev lättare att utkräva ansvar för beslut. Visst vore det även bra om fler beslut kunde fattas lokalt eller nationellt.

Men liknande problem finns i nationella val. Det kan vara svårt att veta om staten eller kommunen egentligen bestämmer och få väljare har grepp om alla stridsfrågor i riksdags-valen. Det hindrar sällan någon från att rösta.

Så borde det också vara i EU-valet. Här finns dessutom flera möjligheter att bestämma hur rösten läggs.

Frågan om mer eller mindre EU, och i så fall var det ska bli mer och var det ska bli mindre. Den frågan lär alltid vara aktuell i en brokig union som EU.

Flera partier har kända, kompetenta och färgstarka kandidater. EU-parlamentariker har mildare partipiska, så det finns starkare skäl än i riksdagsval att rösta på person.

Sakfrågor kan avgöra hur rösten läggs. Fiske, jordbruk, djurskydd, miljö, klimat, rörlighet, visum eller alkoholpolitik är exempel på några frågor där EU har mycket makt och det finns mycket som kunde bli bättre.

Partiernas reflexer går igen på EU-nivå när det gäller skatter, statlig styrning och andra klassiska stridsfrågor i rikspolitiken. De vill gärna att väljarna röstar som de brukar också i EU-valet, men hittills har många gjort andra och egna val.

EU står inför flera stora utmaningar. Ett frihandelsavtal med USA är på väg att bli kontroversiellt, men kan ge tillväxt och fler arbeten.

EU behöver axla en ledarroll om klimat och energi. Putins aggressiva politik gör det också alltmer angeläget att bryta energi-beroendet av Ryssland.

EU behöver uppträda mer samlat i utrikes- politiken, och vara öppet för nya medlemsländer.

I de här stora frågorna är det viktigt med positiva visioner. Mål är bra att bestämma, medan det ofta är klokt att avstå från att centralt avgöra medlen.

EU är ett unikt och framgångsrikt samarbetsprojekt för en fredligare värld. Vi vårdar det genom att ta ställning och rösta.

Mer läsning

Annons