Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-valet blir spännande

EU-valet lär i alla fall bli mer spännande och ovisst än riksdagsvalet.

Annons
Ovvisst val.  Förtidsröstningen pågår, men hur blir det slutliga resultatet i EU-valet?

Spelbolagen borde gilla EU-valet. Här finns gott om frågetecken och spänningen lär bestå fram till valdagen.

I går kom två opinionsmätningar om EU-valet. Dock utan att göra väljare och kommentatorer mycket klokare om vart valvinden blåser. Valdeltagandet är dessutom en joker.

Socialdemokraterna gick fram i båda mätningarna och fick runt 30 procent. Klart bättre än i tidigare EU-val.

Moderaterna fick däremot 22,8 procent i den ena och 17,8 i den andra mätningen. Stort frågetecken, men partiet ser ut att fortsatt hamna under resultaten i riksdagsvalen.

Miljöpartiet har drygt 12 procent i båda mätningarna. De gröna tycks fortsatt klara sig bra i EU-val.

Men vet väljarna egentligen vad Miljöpartiet står för? Från att ha varit EU-skeptiskt har De gröna blivit alltmer positiva till att EU ska bestämma mer, om sådant som vargjakt eller kvotering i bolagsstyrelser.

Två partier – Vänster-partiet och Sverige- demokraterna – vill att Sverige går ur EU. De flesta svenskar vill däremot vara kvar, men fler än de 12–13 procent partierna till- sammans får stöd av är för utträde. EU-motstånd ser inte ut att locka särskilt många väljare.

Folkpartiet har backat jämfört med förra EU-valet, men ligger ändå klart över stödet i opinionsmätningar för riksdagsval. Marit Paulsen drar nog väljare än och en del kan tilltalas av den entydigt positiva inställningen till ett starkare EU.

Sverige har 20 platser, vilket gör att det krävs runt fem procent på att få ett mandat. Här finns flera nagelbitarpartier

Feministiskt initiativ (Fi) har ökat, och kan bli det här EU-valets ”bubblare”. 2004var det Junilistan och 2009 Piratpartiet.

Ett dåligt omen för Fi är dock att inget av dessa partier efter ett framgångsrikt EU-val tog sig in i riksdagen.

Den här gången ser det kärvt ut för Piratpartiet och Junilistan. Det finns säkert väljare som är värnar integritet eller är EU-skeptiska utan att gilla V eller SD. Men de tycks hittills inte den här gången lockas av Pirat- partiet respektive Junilistan.

Kristdemokraterna och Centern får mer stöd i den ena än i den andra mätningen. Partierna har anledning att vara nervösa. Faller de ur EU-parlamentet blir det svårare att bli kvar i riksdagen.

Kristdemokraterna har i varje fall ett känt förstanamn i Lars Adaktusson. Centern har en okänd toppkandidat i Kent Johansson och en otydlig politik. Partiet är mot euron, men Johansson röstade för. Regeringen är emot bindande EU-regler för förnybara energikällor, men Johansson är för.

Mer läsning

Annons