Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få våldsamma gör stor skada

Ideologier och bakgrund kan skilja, men alla våldsbejakande extremister måste bekämpas.

Annons
Extremt. Nynazister angrep i helgen en laglig demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp.

De är mycket få personer som accepterar våld mot politiska motståndare. Men de kan ändå ställa till stor skada.

I helgen störde med- lemmar i den våldsamma och nynazistiska Svenska Motståndsrörelsen en demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp. Den var en protest mot att nynazisterna tidigare hade varit hotfulla i området.

Som genom en händelse kom i går en statlig utredning om våldsbejakande extremism. Den föreslår en nationell samordnare vid Brottsförebyggande rådet. Den ska sprida forskning på området, ge råd till lokala aktörer och vidareutveckla utbildningsmaterial.

Utredningen har redan fått kritik av några av dess egna experter. De tycker att olika former av våldsbejakande extremism dras över en kam och inriktar sig för mycket på ungdomar. De pekar på att även äldre kan ta till våld, och att varje ideologi bör bedömas för sig.

Det är långt ifrån bara nynazister som står för hot och våld. Enligt Säpo kan minst 75 svenskar strida i Syrien i samverkan med al-Qaida-inspirerade grupper. Konstnären Lars Wilks har utsatts för hot och Sveriges militära insatser i Afghanistan kan bli en ursäkt för attentat.

Vänsterextrema Revolutionära fronten och Antifascistisk aktion bejakar också våld. På senare tid har polisen hävdat att de grupperna har varit de mest aktiva i Mälardalen. De fanns också enligt TT på plats under bråket i Kärrtorp.

Det handlar långt ifrån om några massrörelser. Snarare ska det som mest handla om några hundra personer inom varje grupp som är beredda att ta till våld mot motståndare för att nå sina politiska eller religiösa mål.

I den meningen är den svenska demokratin inte hotad. Det handlar om mycket små grupper. Så har det också varit tidigare.

Öppna diktatur- och våldsanhängare har aldrig fått särskilt många röster i Sverige, undantaget de tidigare sovjettrogna svenska kommunisterna. Men de flesta som då röstade kommunistiskt var själva inga våldsamma revolutionärer.

Tyvärr kan dock små och hänsynslösa grupper ställa till stor skada. Därför är det så viktigt att bekämpa politisk våldsanvändning. Våld är alltid ett brott även om syftet sägs vara politiskt.

Därför gäller det i första hand att polis och andra myndigheter bekämpar och håller efter våldsverkarna. Men också vi andra behöver vara uppmärksamma på våldsbejakande ideologier.

De är olika och kan behöva bekämpas med olika metoder, men likheten är ändå större. De är farliga och beredda att använda våld för att nå sina syften.

Mer läsning

Annons