Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig vänstervärldsbild

Om det ”kapitalistiska samhället” är skäl för vänsterextremt ”självförsvar” går ingen säker.

Annons
I stället för argument. Knogjärnet ska enligt åklagaren ha använts av en medlem i Revolutionära fronten i en misshandel.

Det vänsterextrema våldet riktas inte ”bara” mot nazister. Världsbilden är den klassiskt kommunistiska. Kapitalismen (marknadsekonomin) är i sig en våldshandling och berättigar till våldsamt motstånd och revolution.

Därför kan även borgerligt politiskt aktiva drabbas av vänsterns hot och våld. Och social- demokrater kan påminna sig om att ”klassförrädarna” drabbades först när kommunister tog makten.

Det är det allvarliga budskapet I Uppdrag Gransknings program om främst Revolutionära fronten. De flesta inslagen handlade om hot och våld i Mälardalen, något som också tidigare har behandlats på nyhetsplats.

Granskning och kritik av nazister är okontroversiell. Deras ideologi är vålds-dyrkande. Våldet, i flera fall mord, och andra övergrepp är väl dokumenterade. Kyrkklockor uppskattas när de ringer till varning för nazismen.

Men när Uppdrag granskning granskar vänsterns våld blir det mer kontroversiellt. En SR-programledare kallade Uppdrag Gransknings Janne Josefsson för nazist!

När vänsterledaren Jonas Sjöstedt markerar mot att förtroendevalda i Ung vänster stöder vålds-verkarna i Revolutionära fronten får han mothugg i Nyheter 24 av nio unga vänsterpartister. De hävdar att ”självförsvar är en verklighet i det kapitalistiska samhälle som för var dag blir allt osäkrare och farligare.” I Uppdrag granskning ropas det att ”Media, borgerliga politiker, moderater – det är lika mycket ert fel som nazisternas”.

Det är inte bara tomma ord. En liberal i Eskilstuna blev nedslagen och en MUF- ordförande hotad. När Centern tidigare föreslog uppluckrad arbetsrätt utsattes lokaler för skadegörelse.

Uppdrag granskning visade hur två slovakiska gästarbetare, som råkade befinna sig på ”fel” plats, blev brutalt misshandlade av Revolutionära fronten.

Det är aldrig försvarligt att använda våld i en demokrati. Extremister som nazisterna bör bekämpas av polis och hetslag- stiftning. Men det brutala högerextrema våldet har använts som en ursäkt och försvar för vänster- extremisternas våld.

Uppdrag granskning visade att den ideologiska grunden för det vänster-extrema våldet (”självförsvaret”) är mycket bredare. Det kan användas mot alla som värnar det kapitalistiska samhället, det vill säga marknadsekonomi beslutad i demokratisk ordning.

Därför blir fredliga liberaler och moderater angripna och hotade i Eskilstuna. Därför är det rätt att kritiskt granska och ta avstånd från den extrema vänstern.

Mer läsning

Annons