Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fler och fler inser att mångfald berikar samhället både mänskligt och krasst ekonomiskt"

Tvärt emot vad man skulle kunna tro så har Sverige blivit ett mer tolerant samhälle. Marie Demker, professor i statsvetenskap, visar i en färsk undersökning att inställningen till invandrare och flyktingar blivit mer positiv under de senaste 20 åren.

Annons
Ligger i luften. Aldrig tidigare i SOM-undersökningarna har svenskarnas attityder till invandrare varit så accepterande som nu. FOTO: SCANPIX

Noterbart är också att Sverigedemokraterna tappar mark till och med i sitt starkaste fäste – Landskrona – och backar i opinionsmätningarna.

Främlingsfientliga partier och populistiska rörelser med udden riktad mot invandrare gör sig påminda på många håll i Europa.

Så även i Sverige. Men intolerans och enfald går att pressa tillbaka, så länge de etablerade partierna inte blir för angelägna att försöka ta udden av dem genom att börja dansa efter deras pipa.

I den senaste väljaropinionsmätningen från Skop tappar Sverigedemokraterna från 5,0 till 2,9 procent i en statistiskt säkerställd nedgång. Samtidigt visar en undersökning av Demoskop som Helsingborgs Dagblad/Landskrona-Posten låtit göra att partiet backar i sitt starkaste fäste, Landskrona. I förra valet fick de 22 procent av rösterna i kommunfullmäktige. Nu ligger de i undersökningen på 15 procent lokalt och ungefär 5 procent i riksdagsvalet.

Det är alltjämt möjligt att Sverigedemokraterna kommer att ta plats i riksdagen i höst, men i takt med att de etablerade partierna formerar sig i valuppställningar, och driver välkända och väljarnära frågor, kommer de främlingsfientliga att få allt svårare att vinna gehör för sin extrema agenda.

Det är inte bara de dagsaktuella note-ringarna i opinionen som talar till Sverige-demokraternas nackdel. I en färsk undersökning gjord av SOM-institutet visas svart på vitt att inställningen till flyktingar och invandrare blivit mer positiv under de senaste 20 åren.

Aldrig tidigare i SOM-undersökningarna har svenskarnas attityder till invandrare varit så accepterande som nu, menar statsvetarprofessorn Marie Demker, som studerat detta genom att ställa toleransfrågor upprepade gånger sedan 1993.

1993 ställde sig var fjärde svensk negativ till att få en invandrare från en annan del av världen ingift i familjen. I fjol var den andelen nere i 12 procent. Det visar att Sverige har blivit ett mer tolerant samhälle. Föreställningar om att de som kommer utifrån hotar inhemska värden av olika slag ter sig allt mer fjärran från den vardag som människor lever i.

Det saknas inte utmaningar. Många nyanlända har problem att få fotfäste på arbetsmarknaden. Diskriminering av invandrare är en realitet. Befogad kritik av islamism tenderar ofta att spilla över på gruppen muslimer och fördumma debatten. Men det är utmaningar som går att tackla. Fler och fler inser att mångfald berikar samhället både mänskligt och krasst ekonomiskt.

I dag är många kommuner beroende av att locka till sig människor från andra länder för att inte krympa befolkningsmässigt. På sikt kommer samma demografiska trend att göra att Sverige som land behöver bli mer attraktivt för invandrare att slå sig ned i. Det är samma utmaning som finns i hela Europa.

En tolerant och välkomnande inställning till människor från andra delar av världen är då en viktig tillgång i den allt skarpare globala konkurrensen.

Annons