Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Moderaterna som parti kan dock pragmatism och försiktighet i längden leda till minskat väljarstöd

Moderaterna har på kort tid tagit över Socialdemokraternas roll som samhällsbärande parti. Men de behöver också framstå som missnöjda med hur det är i dag.

Annons
Vill tilltala alla. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill att Moderaterna ska vara ett stort – och brett – parti. foto: scanpix

Socialdemokraternas tidigare paroll ”stolt men inte nöjd” sammanfattade väl varför partiet så länge kunde dominera svensk politik. De framstod som kompetenta och regeringsdugliga, men kombinerade detta med att vara missnöjda med tingens ordning. Världens starkaste maktparti var samtidigt ständigt i opposition mot samhällets orättvisor.

Moderaterna var däremot, åtminstone från 1970, den till synes eviga opponenten. De var motståndare till det socialdemokratiska välfärdssamhället och förespråkade långtgående skattesänkningar. I flera frågor stod Moderaterna ensamma mot de borgerliga mittenpartierna och Socialdemokraterna.

Den rollfördelningen har Fredrik Reinfeldt och den övriga partiledningen förmått ändra på. I dag har Moderaterna mest förtroende när det gäller förmåga att regera. De talar om ordning och reda i statsfinanserna så fort de kommer åt. Fredrik Reinfeldt lyfter fram pragmatism och sammanhållning som nya ledord för Moderaterna.

De har genom ett litet antal symbolfrågor visat att de står för något nytt. Moderaterna vill inte riva upp Las och har prioriterat andra skattesänkningar före sänkt värnskatt för dem som tjänar mest. Moderaterna har varit mer generösa än förr mot kommuner och landsting, vilka har ansvar för viktiga välfärdstjänster som skola, förskola, äldreomsorg och sjukvård.

Fem års maktinnehav ger också möjlig-heter att framstå som ansvarsfulla och samhällsbärande. I går kunde Fredrik Reinfeldt till exempel som statsminister med sina lite dystra ögon och allvarliga uppsyn kommentera överste Gadaffis död. Medan Socialdemokraterna har interna problem tar Moderaterna ansvar för Sverige i en orolig tid.

Moderaterna har egentligen lyckats för bra med sin skinnömsning. För en hel del av den gamla politiken återstår, Alliansrege-ringen har genomfört stora skattesänkningar. Men det har skett utan stora åthävor. Flera moderata ministrar har också tvingats att avgå och nu är det utrikesminister Carl Bildt som är i blåsväder. Men det har inte solkat bilden av Moderaterna som kompetenta eller som värnare av välfärd.

Så Moderaterna har lyckats ta över från Socialdemokraterna som de kompetenta samhällsbärarna. Men de har inte likt Socialdemokraterna lyckats gå i opposition mot bestående orättvisor och samhällsproblem. Det är snarare de mindre borgerliga partierna som har lagt fram mer långtgående förslag om att förändra skatter, arbetsmarknad, utrikespolitik, skolan eller EU. Moderaterna är mer försiktiga förvaltare.

Småpartiernas problem kan vara att de i sin profileringsiver lägger fram mindre genomtänkta program. Därför är det bra att det stora regeringspartiet håller emot och vill förändra i små steg. Egentligen ett bra exempel på klassisk konservatism, som handlar mer om att vara försiktig än att vara emot alla förändringar.

För Moderaterna som parti kan dock pragmatism och försiktighet i längden leda till minskat väljarstöd. Moderaterna vill vara ett brett och stort parti. Reinfeldt säger att alla ska kunna tänka sig att rösta på Moderaterna. Men den som siktar på att vara acceptabel för alla riskerar att bli för utslätad och därmed tillfredställa få.

Mer läsning

Annons