Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret måste stärkas

Det allt mer hotfulla läget gör att det brådskar med att enas om att stärka försvaret.

Annons
Stöveltramp. Ryssland rustar upp och har gripit in militärt i grannlandet Ukraina. Foto: Dmitry Lovetsky/ AP Photo/TT

Alltmer tyder på att Ryssland på ett eller annat sätt agerar eller kommer att agera militärt i Ukraina. Det ryska agerandet kan öka hotet mot våra baltiska grannländer.

Sverige har hållit ett högt tonläge mot Ryssland och tidigare kommit med en solidaritetsförklaring om länder i vårt närområde angrips. Men utan ett trovärdigt eget försvar blir sådana uttalanden mer äventyrliga än betryggande.

Krisen i Ukraina trappas upp, regeringen i Kiev vill värna sitt territorium, medan president Vladimir Putin talar om att det har kommit många förfrågningar om hjälp från landets östra delar. Det verkar som ett ryskt militärt ingripande närmar sig, även om det kan komma att kosta mer än det smakar för Ryssland att ockupera en betydande del av det stora landet Ukraina.

President Putin har talat om en rätt att ingripa i hela det tidigare ryska väldet. Det skulle teoretiskt ge rätt att även agera mot Finland, som har tillhört Ryssland.

Det är ändå osannolikt, men de baltiska länderna, där Estland och Lettland har stora rysktalande minoriteter, kan ha större anledning att vara oroade.

Förhoppningsvis ska deras Natomedlemskap innebära att Ryssland håller tassarna borta, men läget också i vårt när- område ter sig mer hotfullt än tidigare.

Då är det allt annat än lugnande att det svenska försvaret, om än i bred politisk enighet, har för- svagats. Sverige satsar bara 1,2 procent av BNP på försvaret, mindre än flera grannländer. Nu har dessutom Riksrevisionen framhållit att försvaret saknar 50 miljarder kronor för materialinköp de närmaste tio åren. Riksrevisionen menar att försvarsmakten inte är utformad för att klara ett militärt angrepp.

Efter att tidigare ha hållit igen har också Moderaterna börjat tala om att försvaret behöver mer pengar. Socialdemokraterna har kritiserat regeringen för att ha tappat greppet över utvecklingen i försvaret. Folkpartiet är det enda parti som aktivt driver Natomedlemskap, men där tycks det mer osäkra läget ha gjort folkopinionen mer skeptisk.

Problemet är att mer pengar till försvaret kostar – just det – mer pengar. Partierna har hittills passat och sagt sig avvakta försvarsberedningen.

Regeringen driver val-rörelse på att varje ny utgift måste finansieras krona för krona. Socialdemokraterna förväntas, om de vinner valet, samarbeta med de mer försvarskritiska Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Det krävs en uppgörelse som innebär ökade försvarskostnader. Annars riskerar Sverige ett utsatt läge. Men hur ska den uppnås?

Mer läsning

Annons