Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt kärvt för alliansen

De borgerliga partierna behöver vinna tillbaka väljare från S, MP och SD.

Annons
Tar från höger. Miljöpartiet med språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin har förlorat väljare åt vänster, men vunnit från höger.                 Foto: Roger Vikström/TT

Den borgerliga alliansen har en lång uppförsbacke för att komma i kapp den rödgröna oppositionen. Men det räcker med en mindre framryckning för att beröva de rödgröna möjligheten att få egen majoritet.

Den här veckan har hittills varit dyster för regeringen. Först kom Pisaundersökningen, som visade sämre resultat för svenska elever. EU-kommissionen tycker att ungdomsarbetslösheten är alarmerande hög.

I går publicerades också Statistiska centralbyråns (SCB) opinionsmätning. Den har ett betydligt större urval än andra mätningar, och anses därför mer tillförlitlig. Den visade ett klart rödgrönt övertag med 49,8 procent.

Nu har för all del även SCB någon gång huggit i sten. Men när över 5 000 personer har svarat går det också att studera hur väljarströmmarna går mellan partier och i olika grupper. Det gör mätningen extra spännande för part strateger och kampanjmakare.

Sverigedemokraterna har, liksom i andra mätningar, gått fram jämfört med valresultatet. I SCB får partiet 9,3 procent. Det ser ut som om Sverige, likt andra länder får vänja sig vid ett högerpopulistiskt parti som är invandringskritiskt och nostalgiskt tillbakablickande om välfärden.

Väljarströmmarna mellan partierna ger ledtrådar om var Alliansen bör försöka vinna tillbaka väljare. De borgerliga har förlorat väljare till Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

De Gröna har gått fram jämfört med valet 2010. Men enligt SCB har Miljöpartiet nettoförlorat väljare både till Vänsterpartiet och till Socialdemokraterna.

Hela vinsten bland partibytarna har kommit genom att före detta borgerliga väljare har gått över till De gröna. Samtidigt har partiet i sakpolitiken snarast gått åt vänster. Förra språkröret Maria Wetterstrand framstår som mer liberal än något av de nuvarande.

Här bör Allianspartierna kunna vinna tillbaka väljare från Miljöpartiet och därmed knappa in på de rödgröna. Sedan gäller det också att vinna över en del från Social- demokraterna och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna hoppas på en jämnare ställning mellan blocken. De drömmer då om att bli vågmästare.

Det kan stämma i någon enstaka fråga, men något större inflytande lär inte Sverigedemokraterna få. Det är Vänsterpartiet som förlorar mest på om det blir rödgrönt övertag, men ingen majoritet.

För i det läget behöver Socialdemokraterna samarbeta i enskilda frågor med borgerliga partier för att få stöd i riksdagen.

Mer läsning

Annons