Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan om flygplatsen måste vara tydlig

Rätt fråga och högt valdeltagande krävs för lyckad folkomröstning.

Annons
Slutfluget? Det ser ut som om framtiden för Västerås flygplats avgörs i en kommunal folkomröstning. Foto: Tony Persson/arkiv

En folkomröstning om flygplatsens framtid kan avgöra en besvärlig politisk fråga. Men säkert är det inte. Spåren från andra folk-omröstningar förskräcker.

Efter flygplatsutred-ningens dystra slutsatser och Folkpartiets nya linje var Socialdemokraterna jokern när det gäller framtiden för flygplatsen i Västerås.

Alla andra partier redovisade vad de tyckte, men Socialdemokraterna duckade. Nu har de givit besked, men utan att ta ställning i sakfrågan.

Som framgår på nyhetsplats föreslår Socialdemokraterna en kommunal folkomröstning om flygplatsens framtid.

Det låter som ett till-talande sätt att avgöra en segdragen långbänk i kommunalpolitiken. Men även om folkomröstningar låter bra och demokratiska i teorin, har det varit struligare i praktiken.

Vi har just haft det sorgliga dramat om högstadiet i Virsbo, där folkomröstningen hölls långt efter att frågan i praktiken var avgjord och valdeltagandet därför blev lågt.

Det blev nej till högertrafik i en folkomröstning, men den infördes ändå. Kärnkraften skulle avvecklas med förnuft, men är (vilket i sak är bra) kvar ännu.

Problemet med folk-omröstningar handlar mycket om varför de genomförs. Det kan, som om Virsbo, vara protester mot ett politiskt majoritetsbeslut. Då är majoriteten föga intresserad av att förlora en folkomröstning och sedan tvingas följa beslutet.

När politikerna själva tar initiativet handlar det oftast om oenighet inom och mellan partierna. För att undvika intern split och splittring förs frågan bort från den vanliga politiska dagordningen.

Så verkar det vara den här gången. Frågan om flygplatsens framtid skär genom de politiska blocken och sannolikt inom Socialdemokraterna.

Då kan det vara lockande för politikerna att låta folket bestämma, trots att det går på tvärs mot den representativa demokratin.

Folkomröstningar bör bara ha två alternativ, de tre linjerna om ATP och kärnkraften manar inte till efterföljd.

Men går det att formulera bra frågor som inte är ledande om flygplatsen? Och hur länge ska ett beslut gälla?

Det mest näraliggande vore att fråga om skattepengar ska gå till flygplatsen. Ja eller nej.

Men redan här finns en fallgrop. Om andra intressenter inför ett hot om nedläggning skulle vara beredda att skjuta till pengar, kan Västerås då vara med och betala?

Det kan finnas väljare som vill betala mer än noll kronor till flygplasten, men inga 25 miljoner kronor om året. Hur ska de rösta?

Blir det nej bör saken vara klar. Då läggs flyg- platsen ned. Men blir det ja, och kostnaderna stiger mer eller förutsättningarna förändras – måste flyg- platsen då ändå bevaras?

Alla vi som ska rösta behöver således besked om hur frågan ställs och hur politikerna tolkar svaren innan det går att riktigt bestämma sig.

Mer läsning

Annons