Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grunderna i regeringens arbetslinje bör ligga fast.

Synen på sjukförsäkring och a-kassa skiljer regeringen och Socialdemokraterna, i övrigt är det samling i en försiktig och ansvarsfull mitten.

Annons
Bit för bit. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och ekonomiska talesperson ¿Magdalena Andersson presenterade fler delar ur budgetmotionen.foto: Bertil Enevåg Ericson/scanpix

Oppositionspartierna fortsätter att redovisa delar av sina kommande budgetmotioner. Socialdemokraterna vill satsa pengar på äldrevården och Miljöpartiet vill satsa mer pengar på äldrevården. Vänsterpartiet vill satsa rejält på ökad lärartäthet.

Inget är särskilt förvånande. Då kommuner och landsting sköter skola, äldrevård och sjukvård får partipolitiska centrala satsningar ofta formen av riktade bidrag som kommunerna får om de gör som regeringen vill. Så även när oppositionen ska markera omsorg om välfärdstjänsterna.

Socialdemokraternas förslag ligger i stort i linje med vad de tidigare har föreslagit. De vill lägga 4,8 miljarder kronor på att minska ungdomsarbetslösheten genom att erbjuda platser i utbildning eller arbete. Samtidigt står Socialdemokraterna fast vid sin tidigare ståndpunkt att ta bort de lägre arbetsgivaravgifterna för ungdomar.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) menar att det mesta redan finns. Unga arbetslösa kan redan i dag få extra studiestöd om de vill studera. Regeringen tycker att pengar till yrkesintroduktion kan vänta tills parterna har förhandlat.

Här är det inte lätt ens för den uppmärksamme väljaren att se vad som skiljer rege-ringen och Socialdemokraterna åt. Under Stefan Löfvens ledning har Socialdemokraterna betonat samarbete med näringslivet och att arbetsmarknadspolitiken ska vara tydligt jobbinriktad. Regeringen har samtidigt fått modifiera en del av den tidigare politiken.

Skillnaderna är tydligare när det gäller socialförsäkringarna. Här vidhåller Social-demokraterna, trots angreppen om att ha blivit ett bidragsparti, i stort sina tidigare åsikter. A-kassans tak, det vill säga maxinkomsten där ersättningen blir 80 procent, ska höjas medan avgifterna ska sänkas och göras mer enhetliga.

Även taket i sjukförsäkringen vill Socialdemokraterna höja och göra permanent oavsett sjukskrivningstid. De vill ta bort den tydliga bortre gränsen för att prövas mot arbetsmarknaden.

Regeringen har även på de här områdena fått ändra sig när det nya regelverket har visat sig slå kantigt och orättvist. Men den står fast vid grunderna i politiken och kan visa på resultat. Flera tusen som med de gamla reglerna hade förblivit sjukskrivna är i dag tillbaka i arbetslivet.

Arbetslösheten är visserligen oroande hög, men den har inte ökat kraftigt under de senaste årens turbulenta ekonomiska utveckling. Jämfört med flera andra länder i Europa har Sverige trots allt hyfsade siffror och det har även visat sig gälla för ungdomsarbetslösheten.

Något borde regeringens alla förändringar ha bidragit till detta. Utvecklingen tyder på att det ligger en del i uppfattningen att fler jobbar om kraven i socialförsäkringarna blir tuffare och arbetsmarknaden mer flexibel.

Det hindrar inte att en del ytterligare modifieringar kan krävas. Om ersättningen vore 100 procent skulle färre söka nya jobb, vore den noll procent skulle de arbetslösa ta nästan vad som helst för att slippa svälta. Det handlar således om en avvägning mellan inkomsttrygghet och beredskap att ta nya jobb. Då finns utrymme för att höja a-kassans tak, som har legat still länge, men inte för lägga om grunderna i regeringens arbetslinje.

Mer läsning

Annons