Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi lärt läxan från skotten i Sarajevo?

EU-toppmötet visade hur fredligt Europa har blivit, men sår från första världskriget består.

Annons
Ödesdigra skott. Bilden visar ärkehertig Franz Ferdinands blodiga skjorta. Mordet ledde genom första världskriget till många många fler blodiga skjortor.Foto: Ronald Zak/AP Photo/TT

Ingen tror att dagens oenighet i EU kan utlösa ett europeiskt krig. Så mycket har blivit bättre i Europa sedan första världskrigets fasor, men både i Europa och i Mellanöstern finns spåren kvar.

I dag är det 100 år sedan ärkehertig Franz Ferdinand, Österrike-Ungerns tronföljare, mördades i Sarajevo. Genom en kedja av upptrappningar, missförstånd och misstag ledde mordet fram till första världskrigets utbrott.

Kriget och dess konsekvenser uppmärksammas brett under året. Helgens toppmöte i EU hade minnesceremonier och var en viktig påminnelse om att fredligt samarbete har ersatt krig och krigshot.

I dag är det svårt att förstå hur krigsutbrottet kunde mötas med entusiasm på många håll. Men så var det.

När kriget var slut hade 16 miljoner dödats. Europas och Mellanösterns kartor hade ritats om och i flera länder fanns bitterhet och revanschlust efter en hård fred.

Förtryck, krig, konflikter och övergrepp kan härledas ur första världskriget. Det ledde till ryska revolutionen, som i sin tur ledde till en totalitär kommunistisk diktatur i Sovjet ändå fram till slutet av förra århundradet. Miljoner människor mördades och deporterades, Ryssland har ännu inte förmått utveckla demokrati och en fungerande marknadsekonomi.

Ilska över fredsvillkor och förlorat krig bidrog till att ge nazisterna makten. Det ledde till andra världskriget och folkmord. Sovjets seger gav herravälde och kommunistisk diktatur i Östeuropa i nästan 50 år.

Österrike-Ungerns sönderfall ledde till nya minoritetskonflikter i Öst- europa och till Jugosla-viens bildande och blodiga upplösning. Än i dag spelar nationalister i Ungern på fredsslutet och på att det finns ungerska minoriteter i flera grannländer.

Segrarmakterna delade det osmanska imperiet på ett sätt som passade deras koloniala intressen, men inte den inhemska befolkningen. Länder som Irak och Syrien har aldrig funge-rat väl, allra minst i dag.

Det är därför frestande att spekulera i vad som hade hänt det aldrig hade blivit några skott i Sarajevo. Hade kommunismens och nazismens brott mot mänskligheten kunnat undvikas och Mellan- östern blivit fredligare?

Frågan är ändå om kriget hade kunnat undvikas. Krigsentusiasmen visar att rädslan för krig var för svag, kedjan av händelser fram till utbrottet att freden inte var tillräckligt stabil.

Efter andra världskriget hade demokratierna lärt sin läxa. Tyskland inkluderades i Marshallhjälp och EEC/EG/EU-samarbetet i stället för att tvingas betala dryga skadestånd.

EU:s toppmöte slutade med en missnöjd brittisk premiärminister och ett tveksamt val av ny ord- förande för EU-kommis- sionen.

Men det är helt otänkbart att motsättningarna skulle leda till krig. Det är en avgörande skillnad jämfört med för hundra år sedan.

Mer läsning

Annons