Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotfullt Ryssland skakar om

Inför ett alltmer hotfullt Ryssland talar USA klarspråk. Utan Natomedlemskap blir det ingen hjälp.

Annons
Trampar på landets  flagga. Proryska demonstranter hånar och trampar på den ukrainska flaggan.

Sveriges försvarsplanering bygger på hjälp utifrån. Riksdagen har, något förbluffande med tanke på det nedrustade försvaret, lovat att Sverige ska agera om ett grannland attackeras.

Den frågan har genom Rysslands annektering av Krim och agerande i Ukraina blivit obehagligt aktuell.

Nu ska USA:s ambassadör Mark Brzezinski ha talat brutalt klarspråk inför försvarskommittén. För USA:s del är det Nato-medlemskap som gäller. De som är med i Nato får hjälp, andra får klara sig själva.

Det duger inte heller att söka medlemskap när det börjar bli farligt. Då är det för sent, enligt ambassadör Brzezinski. Han ska ha framhållit att Ukraina hade närmare band med Nato än vad Sverige har.

Samtidigt ser det allt värre ut i östra Ukraina, som alltmer liknar ett laglöst land. Demonstrationer för Ukraina angrips med våld, en borgmästare angrips och skadas.

Fler och fler byggnader tas över av proryska demonstranter. De försöker också tysta ukrainska tv-stationer, och ersätta dem med starkt vinklade ryska nyheter. Utländska observatörer tas till fånga.

Ryssland skulle kunna få slut på detta genom ett tydligt agerande mot ockupanterna och genom stöd åt Ukrainas försök att upprätthålla ordningen. Men i stället får regeringen i Kiev kritik; tar den i med hårdhandskarna finns risk för en rysk invasion.

Det är tydligt att de ryska härskarna tar för sig där de uppfattar att motståndet är svagt. Då kan länder som, likt Ukraina, saknar Natos garantier vara mer utsatta.

Det gäller särskilt om försvaret har rustats ned. Finland har en lång gräns med Ryssland och har utkämpat flera krig. Där har man undvikit att sänka den militära garden och samtidigt vinnlagt sig om korrekta relationer med Ryssland.

Från finsk sida har det uttryckts bekymmer över det svaga svenska försvaret. Här tycks en uppryckning vara på gång, om än från en låg nivå.

Regeringen och Socialdemokraterna har talat för att försvaret behöver stärkas, men det krävs också att partierna kan komma överens om konkreta åtgärder.

Socialdemokraterna har två tydliga problem. De två andra rödgröna partierna är betydligt mer reserverade mot att satsa på försvaret, samtidigt som de är bestämda motståndare mot Natomedlemskap.

Socialdemokraterna är också emot Natomedlemskap, och Urban Ahlin (S) menar att USA:s budskap nu inte förändrar något.

I formell mening stämmer det, men Nato och USA har varit tydliga den här gången med att garantin bara gäller medlemmar.

Budskapet blir också mer oroande när osäkerheten ökar om Rysslands avsikter.

Mer läsning

Annons