Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Initiativet är välkommet. Nytänkande är ett måste.

I valrörelsen fick regeringen hård kritik för sitt förslag om lärlingsprovanställningar med lägre löner och facken varnade för urholkat anställningsskydd och trixande från arbetsgivarnas sida. Trygga jobb skulle det vara och avtalsenlig lön, för alla. Men för ungdomar som inte ens fått in sin fot på arbetsmarknaden betyder värnandet om trygga jobb ingenting om de aldrig får dem.

Annons
Djärvt drag. Stefan Löfven är ordförande för IF Metall, vars avstalsråd i helgen röstade för ett avtal som kan öppna dörrar för ungdomar på arbetsmarknaden.foto: scanpix

LO-förbundet IF Metalls avtalsråd har med knapp majoritet röstat för ett avtal som kan ge ungdomar tillfälliga anställningar med lägre lön än den som står i kollektivavtalet, men som i gengäld innehåller utbildning och handledning. I veckan kommer av allt att döma en sådan uppgörelse att slutas med arbetsgivarna.

Initiativet är välkommet. Ja, det är till och med modigt av facket. Det behövs mer av sådant nytänkande för att öppna arbetsmarknaden för unga.

I valrörelsen var kritiken från Social-demokraterna och facket hård mot regeringens förslag om att införa särskilda lärlingsprovanställningar för personer upp till 23 år. Det varnades för urholkat anställningsskydd för unga och trixande från arbetsgivarnas sida. Men för ungdomar som aldrig fått in en fot på arbetsmarknaden betyder värnandet om aldrig så trygga jobb ingenting om de aldrig får dem.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven var gäst i Ekots lördagsintervju och underströk då att det avtal som han vill se inte ska jämföras med regeringens politik.

Det måste han så klart säga. Men problemformuleringen är inte så annorlunda.

Ungdomsarbetslösheten är stor. Mer måste göras för att komma tillrätta med problemet. Nytänkande är ett måste.

Under de senaste årtiondena har Sveriges ekonomi förvandlats till det bättre på många områden. Marknader har avreglerats, jobb lönar sig bättre. Men arbetsmarknaden är alltjämt stel och omgärdad av höga trösklar. Bekvämt för dem som sitter på ”fasta jobb”, besvärligt för dem som aldrig får visa vad de går för. Bekymmersamt för en liten, öppen ekonomi som möter allt tuffare konkurrens från omvärlden för var dag som går.

Det duger inte att sitta still och vänta på att stora pensionsavgångar ska leda till en mängd nya jobb för unga. Dels för att många av dagens arbetslösa ungdomar inte längre är så unga då, dels för att utbildning är en färskvara. Världens mest välutbildade generation måste få använda sina kunskaper. Allt annat är kapitalförstöring.

Förhoppningsvis leder IF Metalls öppning för breda lärlingsinslag till att fler områden på arbetsmarknaden följer efter och också vågar tänka nytt.

När allt kommer omkring är det ju ganska märkligt att lägre lön för den som är ung och oprövad möter så stort motstånd. Den som i nedre 20-årsåldern får möjlighet att hoppa på ett jobb i industrin med handledning och utbildning ser givetvis ett värde i det som säkert väger upp den lägre lönen.

Det är dags att sluta kraxa som olyckskorpar om ökad otrygghet, minskad anställningstrygghet och risk för lönedumpning och i stället se möjligheterna. Då skulle den höga ungdomsarbetslösheten kunna tacklas på allvar.

Annons