Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Då blir barna fulla med sommar

Fler bidrag är inte alltid rättvist

Annons

Sommarlov. Barnens ledighet blir inte bättre av bidrag.

Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart, sjunger Astrid Lindgrens Ida i sin sommarvisa. Kommunpolitiker runt om i landet verkar känna sig träffade. För att fixa en bra sommar för alla barn delar många kommuner ut extra pengar till familjer med försörjningsstöd. Det är varken rättvist mot föräldrar som arbetar eller ett bra sätt att ordna sommarlovet för barnen.

Enligt föreningen Majblommans årliga sommarlovsrapport erbjuder var femte kommun sommarlovsbidrag av varierande storlek. Syftet är lätt att sympatisera med: Alla barn, oavsett föräldrarnas inkomst, ska kunna fylla det långa svenska sommarlovet med roligheter. Problemet är att för varje krona en kommun ger en förälder som inte jobbar, minskar värdet av att gå till jobbet för en annan förälder. En trebarnsfamilj som lever på bidrag kan inkassera upp till 28 000 kronor i månaden. Många föräldrar som sliter på deltidsjobb har en lägre inkomst. Är det rättvist? Särskilt utsatt är situationen för ensamstående mammor med lågavlönade deltidsarbeten i offentlig sektor. De har inte heller alltid råd att ge sina barn den sommar de önskar.

2016 höjdes riksnormen för försörjningsstöd med 3 000 kronor per barn och år. Regeringen ville att fler barn skulle få en meningsfull fritid. Samtidigt beslutade regeringen att årligen dela ut 200 miljoner kronor till kommunerna, för att kunna erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter. Medan extra sedlar i förälderns hand inte behöver betyda en bättre sommar för barnet, kommer gratis sommaraktiviteter alla till del. Även de barn vars föräldrar har en knaper ekonomi trots jobb.

Många barn behöver en paus från vardagen - och från hemmiljön. Här fyller både kortare utflykter och längre kollovistelse ett syfte. Inte minst kan en klassisk svensk kolloupplevelse stärka den kulturella kompetensen för barn som inte har simning, midsommarfirande och bärplock som naturliga ingredienser i uppväxten. Ett samhälle där barn växer upp utan att se att det lönar sig att arbeta bygger knappast en god grund för framtiden. Visst kan det bli sommar, och en bra sådan, utan att socialtjänsten sätter fart på bidragsrullningen. 

Mer läsning

Annons