Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: De här alternativen har Stefan Löfven

Artikel 2 av 15
Regeringskrisen i juli 2017
Visa alla artiklar

Annons

Stefan Löfven har många valmöjligheter.

Senare under förmiddagen (27/7) väntas Stefan Löfven kommentera Allianspartiernas utspel om att rikta misstroendeförklaring mot ministrarna Anna Johansson, Peter Hultqvist och Anders Ygeman. Dessa alternativ står han inför och detta blir konsekvenserna:

Sparka Johansson, Hultqvist och Ygeman. Sverigedemokraterna stödjer Allianspartiernas misstroendeförklaring, vilket innebär att statsråden har en riksdagsmajoritet mot sig. Vänsterpartiet stödjer misstroendeförklaringen mot Johansson. Löfven skulle framstå som försvagad, men också som att han lyssnar på oppositionen. Socialdemokratisk arrogans har hittills gjort det svårt för minoritetsregeringen Löfven att samarbeta över blockgränsen - kan detta bli stunden när alla uttalanden om samarbete blir mer än tomma ord?

Utlysa extraval. Regeringen kan utlysa extraval som måste hållas inom tre månader. Frågan är om S vill riskera en valrörelse som kretsar kring IT-skandalen. Löfven skulle försätta både Socialdemokraterna och landet i en kaotisk situation, och riskerar att bli anklagad för att vara ansvarslös. Ordinarie val måste ändå hållas i september 2018.

Avgå. Löfven kan avgå, och antingen själv ombilda regeringen eller lämna plats för en Alliansregering. Både Liberalerna och Centerpartiet har sagt sig vara villiga att ingå i ett regeringssamarbete över blockgränsen, medan Moderaterna och Kristdemokraterna helst ser en Alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna. Väljer Löfven att ombilda regeringen och söka samarbete med L och C flyttar han fokus till oppositionen som både mellan partierna och partiinternt är splittrade i regeringsfrågan.

Förhandla med Alliansen. Sedan igår har det riktats intern kritik mot Alliansledarna för misstroendeförklaringarna mot framförallt Hultqvist, och till viss del Ygeman. Är Löfven skicklig kan han exempelvis föreslå att entlediga Johansson och tillsätta en ordentlig kriskommission, mot att Alliansen inte gör slag i alla tre misstroendeförklaringarna. Detta kan vara ett lockande alternativ för framförallt L, och till viss del C, som troligtvis vill undvika en ny Alliansregering som tar stöd av SD.

Alla artiklar i
Regeringskrisen i juli 2017
Annons