Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Sluta porta muslimska män, Israel

Israeliska säkerhetsregler portar yngre muslimska män från att besöka al-Aqsa- och Klippmoskéerna i Jerusalem. Reglerna diskriminerar människor på basis av kön, ålder och religion - det är inte värdigt en demokrati som Israel.

Annons

Muslimska män måste be utanför al-Aqsa-mosken i Jerusalem.

De nya säkerhetsreglerna infördes efter att två israeliska poliser skjutits ihjäl av tre israeliska araber (14/7). Israeliska myndigheter beslutade att neka alla muslimska män under 50 år tillträde till bland annat al-Aqsa-moskén i Jerusalem, och tvinga alla andra besökare att gå igenom metallbågar. Särskilt metallbågarna har orsakat våldsamma protester i arabvärlden.

Israel har nu (25/7) beslutat att ta bort de kritiserade metalldetektorerna, vilket visar på en lyhördhet gentemot omvärlden. Men att muslimska män fortsatt förvägras tillträde till helgedomar är varken rättvist eller en åtgärd som minskar spänningarna i området.

Åldersgränser är inget nytt påfund, de har införts tillfälligt ett antal gånger genom åren, men de visar likväl på en diskriminerande hållning; Alla unga muslimska män är knappast terrorister.

Även om israeliska myndigheter hyser en befogad rädsla - majoriteten av alla terrordåd som riktas mot Israel utförs av just unga muslimska män - kan en demokratisk stats försvar aldrig bestå av att diskriminera människor.

Jerusalems äldre delar är för muslimer kända som al-Haram al-Sharif och för judar som Tempelberget. Området är heligt för både judar, kristna och muslimer. Det ställer extra krav på fingertoppskänsla hos statsmakten som förvaltar ytan.

Östra Jerusalem, inkluderat Gamla stan, har varit under israelisk ockupation sedan 1967. Det bästa vore om området stod under FN-kontroll, men israeliskt styre är i dagsläget att föredra framför palestinskt.

Israel är Mellanösterns enda demokrati. Landet har ett fungerande rättsväsen och lagarna baseras på universella mänskliga rättigheter - något som också är bra för de 300 000 palestinier som lever under israeliskt styre i Östra Jerusalem. Palestina är i sin tur en betydligt mer dysfunktionell statsbildning.

Detta hindrar inte den svenska vänstern från att ha ett dogmatiskt Israel-motstånd, som gör det nästan omöjligt att föra en konstruktiv diskussion om Israel och Palestina.Vänsterns svartmålande får dock inte hindra Israelvänner från att kritisera snedsteg.

Att dra alla yngre muslimska män över en kam och hindra dem tillträde till några av Islams viktigaste helgedomar är ingen godtagbar säkerhetsåtgärd. Metallbågar och andra övervakningsinsatser är rimligare eftersom de syftar till att stoppa de personer som har medel att begå terrorattacker.

Palestinier och andra som fokuserar på den israeliska övervakningen snarare än diskrimineringen begår samma tankefel som svenska vänsterdebattörer: Motståndet mot Israel är viktigare än säkerheten för de människor som befinner sig på israeliskt kontrollerade områden. Även muslimer skulle riskera livet om terrorister kunde få fri passage till Östra Jerusalem.

Därför är det bra att Israel tar säkerheten på allvar. Men det anstår inte en demokrati att döma människor på förhand.

Rättelse: I första versionen hävdades felaktigt att Israels portande av muslimska män under 50 år omfattade hela Gamla stan i Jerusalem. Restriktionerna gällde området kring al Aqsa-moskén. I ledaren nämndes också att 300 000 palestinier lever som israeliska medborgare i Östra Jerusalem. Då en del av palestinierna har permanent uppehållstillstånd men inte medborgarskap, ska den korrekta benämningen vara att de lever under israeliskt styre.

Mer läsning

Annons