Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan de rödgröna inte enas efter att ha vunnit valet framstår ett samarbete mellan S och M som mest logiskt.

De rödgröna partierna kan få svårt att bilda regering om de vinner nästa val. Resultatet av Vänsterpartiets tuffare ton kan bli att Social-demokraterna och Moderaterna tvingas samarbeta.

Annons
Ställer villkor. Den nye Vänsterledaren Jonas Sjöstedt lovar att inte vara med i en regering som behåller kärnkraften och ska genomföra en medlemsomröstning efter valet om ett eventuellt rödgrönt regeringsprogram.foto: scanpix

Jonas Sjöstedt valdes i början av året och har fått en flygande start som ledare för Vänsterpartiet. I en sammanvägning av opinionsmätningarna för januari får Vänsterpartiet 8,4 procent, en klar ökning från 6,0 procent i december. I United Minds senaste mätning var Vänsterpartiet med 9,2 procent nästan lika stort som Miljöpartiet på 10,5 procent.

Sjöstedt framstår inte som belastad av partiets kommunistiska förflutna. Han har erkänt något för de flesta självklart: att USA är en demokrati och att Kuba är en diktatur och att det gör det lättare att bo i USA. Så har dock ingen Vänsterledare sagt förut.

Vänsterpartiet har gjort några tydliga markeringar. Sjöstedt har angripit Miljö-partiet och vill ta upp kampen om att mest förknippas med miljön.

I samma anda har Sjöstedt krävt att en rödgrön regering måste avveckla kärn-kraften. En eventuell uppgörelse om energipolitiken mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna måste sägas upp om den ger utrymme för kärnkraften. Annars kommer inte Vänsterpartiet att ingå i regeringen. Här har Sjöstedt redan jämförts med förre Centerledaren Thorbjörn Fälldin.

Sjöstedt har dessutom öppnat för att medlemmarna i Vänsterpartiet ska få rösta om en rödgrön uppgörelse i regeringsfrågan. Säger de nej till uppgörelsen kommer Vänsterpartiet att fortsätta i opposition.

Jonas Sjöstedt verkar dessutom ha försökt sig på ett (om än begränsat) solospel för att få de fängslade svenska journalisterna i Etiopien frigivna.

Det finns således flera exempel på hög svansföring den första månaden. Det ligger också nära till hands för de rödgröna partierna att inte ha lika detaljerade gemensamma program nästa val. Erfarenheterna från förra valrörelsen är inte uppmuntrande.

Det finns samtidigt risker med att ställa villkor och tydligt profilera partiet. Om Vänsterpartiets högre opinionsstöd håller i sig kan den borgerliga regeringen skrämmas med ”vänsterspöket” och varna för att väljarna efter valet kan få en större dos Vänsterpolitik än majoriteten vill ha.

Skulle de rödgröna partierna få egen majoritet eller bli större än de borgerliga utan egen majoritet väntar nya bekymmer. Backar Vänsterpartiet efter valet lär de egna anhängarna bli besvikna.

Sätter partiet hårt mot hårt kan det bli svårt att bilda en rödgrön regering. Med ett starkare Vänsterparti får Miljöpartiet och Socialdemokraterna besvärligt att regera på egen hand.

I ett sådant läge kunde Miljöpartiet sam-arbeta med de borgerliga partierna. Men det finns invändningar mot att en borgerligt dominerad regering skulle fortsätta efter ett valnederlag.

Även Socialdemokraterna har talat om ett bredare samarbete. De har då främst tänkt sig de mindre borgerliga partierna.

Det ter sig i dag mindre realistiskt. Kristdemokraternas familjepolitik ger Social-demokraterna rysningar. Centerpartiet profilerar sig med krav på att avskaffa Las och att sänka ingångslönerna. Folkpartiet har samma krav och kan som ”eurokramare” skämma delar av socialdemokratin.

Kan de rödgröna inte enas efter att ha blivit större än de borgerliga framstår därför ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna som det mest logiska alternativet.

Mer läsning

Annons